Можем ли да даваме на кучето диня и как да го правим?

Кучетата ядат диня
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Кучето е хищник и се храни с месо. Този факт е известен на всеки. Затова основната му храна е месна. Днес на пазара има богато разнообразие от различна кучешка храна на основата на месото. Възможностите за избор са много - суха или влажна; консервирана или в насипно състояние; от различни видове месо; с всички позволени зеленчуци и сосове. Има и разнообразни кучешки лакомства, толкова любими на лаещите четириноги. Сякаш това изчерпва всичко, което е нужно на домашния ни любимец по отношение на храненето му.

Всъщност кучето, както и човека, се нуждае от много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Домашните ни любимци също трябва да имат в менюто си плодове, които да похапват за десерт. Разбира се, не всеки плод, който е подходящ за хората, става и за домашния питомец. Сред възможните за избор е динята.

Ветеринарните специалисти и опитните хора в развъждането на кучета са на едно мнение - кучетата ядат диня. Сочният сладък плод е подходящ за десерта на домашния любимец, но дажбата трябва да е добре премерена. Динята се дава само на малки парчета. Другото условие е да бъде добре почистена от семките, а кората също да бъде предварително отстранена.

Колко диня да даваме на кучето?

Според препоръките може от две до четири пъти в седмицата. Условието е кучето да бъде здраво, когато му се дава диня. То не е в състояние да изяде повече от 40 грама, без значение дали става дума за едра порода кучета. Първият прием е необходимо да е особено внимателен. Нека включва по-малко количество, под 30 грама. След първия прием домашният питомец ще реагира, ако има алергия към плода. При поява на петна по муцунката му или засилено чесане, динята веднага трябва да се изключи от възможностите да се разнообразява менюто му.

Какви са ползите от динята за кучето?

Динята е диуретик и прочиства организма от токсините. Чревната флора ще укрепне и организмът на домашния питомец ще получи витамини, минерали и влакнини.

Противопоказанията за даване на плода са при диагностицирани заболявания като: камъни в бъбреците при кучето; стомашно разстройство; кучешки диабет; панкреатит. Диня не бива да се дава и на палета под 3 месеца, както и на възрастни кучета над 7 години.

Преди да се пристъпи към добавянето на избраната диня, добре е тя да се провери за вредни вещества. Проверката става, като се пусне парченце в чаша вода. Ако течността се оцвети в червено, динята е негодна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати