Защо кучето трябва да бъде в ролята на подчинен?

Кучето трябва да бъде подчинено на стопанина си
Универсална четка за косми за прахосмукачка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
20.02 лв.
Виж ››

Може ли кучето да бъде щастливо, ако е подчинено на стопанина си?

Едно куче е щастливо, не само когато получава достатъчно физическа активност и психическа стимулация, но също така и когато е напълно сигурно каква е ролята му.

В глутница от кучета има водач, който взима решенията, поддържа реда и определя правилата. Подчинените кучета го следват и са му предани. Наличието на водач кара глутницата да се чувства в безопасност, защото знае, че оцеляването им зависи от спазването на реда.

Лидерът е най-силният психически индивид, който проявява вроден авторитет и е в състояние да взима добри уверени решения. Всичко зависи от менталната енергия, която водача изразява, размерът му няма значение.

За доброто възпитание на кучето, е важно да му показваме постоянно кой е лидерът. Кучетата инстинктивно желаят йерархия и ред, като се стремят най-стабилният да бъде водач. Ако усетят, че човекът им не е достатъчно силен, инстинктивно ще поемат ролята на водач, за да „спасят“ глутницата. За тях няма значение дали да водачът е куче, или човек.

Куче

Хората и кучетата могат да живеят съвместно само когато кучето е в ролята на подчинен. Обществото не позволява кучета, които лаят, ръмжат или хапят, когато проявяват несъгласие с хората.

Не можем да позволим на кучето да решава само кога да излиза на разходка, кога да се връща, да решава кого да пускаме вкъщи и кого не. Обществото ни не толерира агресивни кучета и голяма част от тях биват умъртвявани поради факта, че са били поставени в ролята на лидер и са започнали да хапят.

Когато стопанинът не разбира какво иска кучето му и му позволява да бъде лидер, кучето става нестабилно - проявява безпокойство и стрес. В света на кучето водачът има подчинени, но на тях не им е позволено да напускат водача си, освен ако той не е разрешил. Когато обаче куче бива поставено в ролята на лидер, но живее с хора, които напускат и се връщат в къщата без позволението на кучето, ролята му се сменя.

Кучето не се чувства добре, когато няма на кого да се подчини

Куче, което постоянно променя ролята си, най-често проверява каква е тя. Повечето кучета не желаят позицията на алфа и лесно биха я отдали, но продължават да имат инстинкт да се върнат към нея, ако усетят слабост. Такива кучета не са щастливи, защото не знаят кой ще бъде водачът в даден момент и съответно не чувстват сигурност.

Дали подчиненото на човек куче е по-лош пазач? Не, всички членове на глутницата, дори и нискостоящите ще защитят останалите, ако е нужно.

Ако не покажете на кучето, че сте несъгласни, как то ще ви разбере? Кучетата имат нужда от дисциплина, не от наказание. Никога не удряйте или не крещете на кучето, защото кучетата не разбират добре гнева. Възнаграждаването е прекрасен метод за развитие на добро поведение, но не винаги работи, ако кучето вече има лошо поведение. Агресията при кучето не се оправя с награди.

Дивите кучета могат да бъдат щастливи и в двете роли, но щом кучето живее с хора то трябва да е в ролята на подчинен. За кучето е много стресиращо да си мисли че е лидер, но да не е способно да контролира подчинените си. За да има то чувство за сигурност и да бъде щастливо, а вие да имате добре възпитано куче, трябва да му покажете, че сте достатъчно стабилен и силен водач.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати