Запознаване на новото куче с децата

Запознанство на детето с кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Вземането на куче за домашен любимец е събитие, съпроводено с весело оживление сред всички обитатели на дома. Подготовката е важен момент, изпълнен с вълнения и очаквания, но пристигането на новия член на семейството е върхът в еуфорията, особено за децата.

В техните представи новото пале е приятел, с когато ще прекарват ежедневието си; любимо другарче в игрите; постоянно присъстващ у дома член на семейството, който ще разнообразява скучните дни. Затова децата обожават кучетата. За тяхно щастие обратното също е вярно.

Повечето малки деца обаче не си дават ясна сметка, че четириногият им приятел е чувствително живо същество, нуждаещо се от любов и немалко грижи. Това е първият урок, който децата трябва да усвоят, ако ще съжителстват с куче. Научете децата на разбиране за нуждите и представите за света на лаещия им другар, за да бъдат адекватни в отношенията си с него.

Погледът от перспективата на домашния питомец ще помогне на детето да разбере, че в очите на симпатичния му приятел дори малките дечица са гиганти и той може да хапе, защото е уплашен. За него това е начин на самозащита.

Затова запознаването на кучето с децата най-добре да стане постепенно. След като укротите радостните детски крясъци, започнете играта с новото пале на пода, на неговото ниво, за да се чувства то по-сигурно. Покажете на децата как да повдигат и държат кученцето. Добре е да се научат да разбират дали носенето на ръце на домашния любимец е по силите им.

Напомнянето на правилата е удачно да включва това, че кучето не бива да се дърпа за опашката или за ушите; не е правилно да се стиска силно или удря; както и да се тича срещу него. Играта на малки деца с домашния питомец е най-добре да се наблюдава от възрастен.

Дете и куче

По-големите деца е хубаво да възприемат новия член на семейството като грижа и отговорност, която засяга и тях. При полагането на грижи за кучето като ресане, къпане на кучето, хранене възрастните трябва да наблюдават процеса, за да са сигурни, че всичко се изпълнява правилно.

Когато в дома идва нов малък човек, в неговото посрещане е необходимо да се включи и домашният любимец. Запознаването на кучето с бебето изисква да бъде предшествано от мерки за безопасност. Най-напред се дава някаква бебешка дреха или вещ, която кучето да помирише.

Бебетата миришат напълно различно от останалите, държат се различно и това веднага се забелязва от домашния питомец. Затова той трябва да бъде подготвен предварително за срещата. Бебето не бива да бъде веднага доближавано, най-добре да стане постепенно. До приближаването и подушването на новия малък човек може да минат дни и седмици. Нека това решение бъде оставено на кучето.

Ако се подхожда с разбиране и любов към кучето, то ще ги върне многократно умножени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати