miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Внимание! Гроздето е фатално за кучетата

Внимание! Гроздето е фатално за кучетата

Куче и грозде
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Гроздето е един от любимите ни есенни плодове. То е изключително полезно за нас, хората. Кучетата често ни гледат с молещ се поглед, когато хапваме, дори когато тази храна е грозде.

Дори и обикновено да се изкушавате и да му давате малка хапка от вашата храна, това в никакъв случай не бива да се случва с гроздето. Защото гроздето е опасно за кучетата. Същото важи и за стафидите, защото те на практика са просто изсушено грозде. Защо гроздето е сред опасните храни за кучета?

Защото то може да предизвика бъбречна недостатъчност при кучетата. Изследване от 2018 година, много от кучетата, изяли дори само 1 грозде, са се почувствали зле след това. За някои от тях изходът дори е бил фатален.

Причината е, че в следствие на острата бъбречна недостатъчност животното изпада в пълна невъзможност да отделя урина, което в крайна сметка води до септичен шок и фатален изход. Все още не е ясно кое точно в гроздето е толкова токсично за животните.

Важно е обаче да знаете симптомите, защото понякога кучето може да изяде зрънца грозде или стафиди, попаднали на земята. Обикновено първите признаци на отравяне са повръщане или диария при кучето.

Куче на ветеринар

След товаживотното губи апетита си и става необичайно тихо и летаргично. Може да забележите, че има болка в корема, че отказва да пие вода или че изпуска малки количества урина. По-късно настъпва и пълната липса на уриниране, което означава, че състоянието вече е изключително сериозно.

Важно е да потърсите лекар винаги, когато подозирате, че кучето ви може да е изяло грозде или стафиди, дори и количеството да е съвсем малко. Не чакайте сериозните симптоми, защото тогава може да е късно.

Ако видите, че кучето яде плодовете пред вас, можете да предприемете някои мерки, които биха помогнали – например, да го накарате да повърне, за да се освободи от токсините. Не бива да забравяте и да потърсите ветеринарния си лекар са съвет, защото само той знае правилния механизъм на действие при спешни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати