Възможно ли е топлината да навреди на любимеца ви

Възможно ли е топлината да навреди на любимеца ви
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
18.70 лв.
Виж ››

Със сигурност сърцето ви се къса, щом видим как домашният ви любимец трепери от студ зимата. Първосигналната реакция е да го стоплите веднага. Да му приготвите меко легло или обособен топъл кът, където да може да се сгуши и стопли.

Не всички котки и кучета имат дебела пухкава козина, която да се бори със студа. Ето защо и вие трябва да помогнете с каквото можете, обикновено с уреди за отопление. Независимо дали любимецът е устроен, така че да издържа на студ или не, през зимата вкъщи винаги е топло.

Животните се делят на два типа – студливи и студоустойчиви. Що се отнася до първия, трябва да знаете, че:

• Не бива да допускате да се доближават до горещи повърхности, като печки и котлони, до камината, до радиатора, ако е горещ и т.н. Дори и да се опарят веднъж, защото знаем какви пакостници могат да бъдат, те едва ли ще разберат, че до там не трябва да припарват;

Възможно ли е топлината да навреди на любимеца ви

• Възможно е да опърлят козината си или да се изгорят, без да усетят на момента, а чак когато започне да ги боли и ви покажат, че имат рана. Следите от изгарянето могат да се появят след няколко часа или дни;

• Проверявайте двигателя на колата си, преди да потеглите, защото зимата бездомните животни търсят топло убежище и по-малките от тях биват привлечени именно от топлината на двигателя.

Към студоустойчивите спадат някои котки и кучета с дебела козина, която им помага да се справят със студа – северните породи като хъски, овчарски кучета, норвежки горски котки и други.

Възможно ли е топлината да навреди на любимеца ви

Те имат по-дебела кожа и гъста козина, която поддържа постоянна телесна температура и не им позволява да измръзнат. И все пак, ако ги оставите с часове на минусови градуси, и те нямат да издържат. Ако почнат да треперят, значи е време да се прибират.

Противно на това, което правят много стопани, не бива да прибирате животните вкъщи, само когато е много студено (ако живеете в къща, а любимецът ви е на двора). Тази рязка смята на температурата може да навреди на здравето на животните.

Ето защо, ако ще прибирате кучето или котката си, правете го всяка вечер, за да може тялото и организмът му да привикнат към условията. Кътчето, което сте им обособили, трябва да бъде топло, не горещо, да има въздух, да няма влага и да не влиза вятър, за да не настинат.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати