При две кучета вкъщи - какъв конфликт може да възникне между тях?

Две кучета вкъщи

Хората, които обичат четириногите, решават често да имат повече от един домашен любимец вкъщи. Обикновено се избират животни от един и същи вид, защото те водят еднакъв начин на живот и разбирателството между тях е по-лесно постижимо. Невинаги обаче се получава така.

Какво да правим, ако отглеждаме две кучета и между тях се появи агресия?

Всеки стопанин на кучета трябва да бъде наясно, че при това положение конфликтът е възникнал, защото те не могат да установят помежду си кое от тях е водачът.

При този вид все още е добре запазена генетичната заложба да се възприемат като част от глутница, в каквато си живели кучетата, преди да бъде опитомени от човека.

В това древно общество съществува строга йерархия, в която всеки член знае своето място, а водачът е безспорна фигура за всички. При поява на два представителя на вида, те трябва да изяснят местата си в йерархията, която възниква.

Обикновено по-старото куче е главното, но много често по-младото решава да заеме тази позиция и започва да показва зъбите си, за да си извоюва това място.

Конфликтът е неизбежен и щом стопанинът забележи назряването му, трябва да се намеси веднага. Позицията на изчакване двамата питомци да разрешат спора помежду си е напълно погрешна. Това може да доведе до тежки последствия.

Куче вкъщи

Стопанинът трябва да покаже с действията си, че по-старото куче е водач на мини глутницата. В тези взаимоотношения лични пристрастия са напълно непозволени. Правилата са установени отдавна и човекът просто трябва да помогне те да бъдат наложени безболезнено, а не да ги променя.

Поведението на човека трябва да се заключава в няколко правила, ако отглеждате две кучета заедно:

1. Ако домашните любимци ръмжат един срещу друг, по-малкият трябва да бъде принуден дори с наказание да отстъпи. Няма значение кой от питомците е започнал конфликта.

2. Първо се храни и извежда кучето, което е по-голямо и по-силно.

3. Нека по-голямото получава играчката или кокалчето по-напред.

4. Погалете винаги най-напред този от домашните любимци, който е по-старши.

Тези правила може да изглеждат малко странни, но това, което важи при хората, не важи при четириногите. Правилата са нужни, за да може по-младото куче да разбере кое е неговото място и да го приеме. Така ще бъдат избегнати всякакви неприятни и дори опасни ситуации.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати