miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да разберем възрастта на куче?

Как да разберем възрастта на куче?

ХрисиХриси
Новак
5623
Има начин да разберете годините на кучето
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако не сте взели кученцето си като новородено, вероятно не знаете на каква възраст е то, а трябва. Хубаво е, обаче да се информирате за всяка подробност около вашия нов любимец, за да сте подготвени.

Що се отнася точно до годините, важно е да знаете на каква възраст е кучето по няколко причини, всички свързани със здравословното му състояние.

Необходимо е да разберете кога трябва да го заведете на ветеринар, който да му постави задължителните кучешки ваксини. Може би вече има няколко, а може би не, всичко зависи от годините на кучето. Освен това годините на животното са определящи за промените, които настъпват с тялото му – кога ще се разгони, кога е подходящият период за чифтосване или пък за кастриране.

Много хора не знаят как да определят възрастта на кучето си. Истината е, че има няколко начин за това. Ето кои са:

Кучетата се разделят на три групи: малки (до 2 месеца), млади (до 1 година и 5 месеца), възрастни (над 18 месеца). Най-разпространеният метод за разкриване възрастта на любимеца ви е чрез оценка на зъбите.

Логично, ако кученцето все още няма зъби, то е бебе. Зъбките се появяват след 3-тата седмица. Ако са налице само предните резци, то кучето е на 1 месец. До 2-рия месец, всички зъби трябва да са се появили.

Кучетата сменят зъбите си – от млечни в постоянни веднъж, точно като хората.

Между 2-рия и 4-тия месец се подменят предните резци; между 3-тия и 5-тия месец – зъбите по средата и отстрани. Смяната на всички зъби се осъществява между 6-тия и 8-мия месец. Зъбите на куче, което е на 1 година за бели и много остри, по това може да познаете възрастта му.

Зъбите издават възрастта на кучето

С течение на години, белотата на зъбите изчезва и те потъмняват. 5-годишните кучета вече имат тъмни зъби с жълтеникав оттенък, на при 6-годишните настъпват промени и при формата на зъбите.

В периода от 8-та до 10-та година, зъбите стават по-тъпи, захапката им не е толкова силна, а след 10-та година започват и да падат. Това е знак, че си имате работа с възрастно куче.

Освен по зъбите може да разберете възрастта на любимеца си и по външния му вид. Младите кученца са по-енергични, със укрепнали мускули, по-силни с по-гладна и хубава козина. Те спят по-малко, винаги са готови за разходка и обикновено не се спират на едно място за дълго време.

Възрастните кучета се уморяват по-бързо, спят повече, стават по-мързеливи, козината им става по-одърпана, обикновено пада повече. Наблюдава се и покачване на килограми при домашните любимци.

Казано накратко, признаците за годините на кучето наподобяват човешките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати