Какво трябва да знаете за лъжливата бременност при кучетата

Какво трябва да знаете за лъжливата бременност при кучетата
Снимка: sweetbeats.com.au

Ако сте забелязали промени в кучето си, които според вас биха могли да бъдат индикатори за бременност, помислете отново преди да правите каквото и да било. Съществува явление, наречено лъжлива бременност при кучетата. Среща се често при женските представителите на любимците.

Състоянието има всички симптоми на бременност – теглото на кучето нараства, то започва да отделя мляко, коремът става по-голям и т.н. Може да разберете веднага, че нещо не е наред, ако кучето показва тези признаци, но вие не сте я срещали в мъжко.

Лъжливата бременност се дължи на хормонални проблеми. Ето какво точно имаме предвид.

Щом любимецът ви достигне възраст, в която се разгонва и може да бъде оплоден, в тялото се случва разни промени, които засягат и хормоните. Тяхната цел е да подготвят животното и тялото му за износване на бебенца.

Ако обаче решите, че не искате поколение и няма да подложите кучето си на оплождане, тези промени би следвало да отшумят с течение на времето. Понякога обаче това не се случва.

Вместо да намалее, производството на някои хормони се увеличава. Това е сигнал към организма за подготовка на тялото на кучето за забременяване, макар такова и да не предстои. Този сигнал е последван от всички етапи и признаци на бременността при кучето.

Лъжливата бременност може да настъпи веднага след кастриране или третиране на кучето с лекарства и вещества на хормонална основа. Освен характерните проблеми в телосложението, такива настъпват и в държанието на животното. Кучето може да започне да проявява майчински инстинкт към играчките си, да ги пази и закриля, да яде повече, да пие повече вода, да ходи по-често до тоалетна и разбира се, да стане по-нервна и раздразнителна.

Това, което трябва да направите най-напред, е да заведете любимеца си при ветеринар. Специалистът ще ви посъветва и препоръчва най-доброто лечение. От вас се изисква да отделяте повече внимание на кучето си, да опитате да разсеете вниманието му от „бременността“.

Може да го направите с разходки, игри, нови играчки и по всеки друг начин, който ви дойде на ум. Важно е животното да се чувства обичано и обгрижвано, за да премине през проблема по-лесно и безпроблемно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати