Какво да направим, когато кучето се страхува от нещо

Кучето се страхува

Кучетата са също толкова чувствителни като хората. Те изпитват радост, тъга, страх, всички емоции, присъщи за нас. Ето защо отглеждането на куче идва със своите отговорности, и не става дума само за обичайни – ветеринарни прегледи, храна, вода и други консумативи. Необходимо да изразяваш обичта си към животинчето, за да го накараш да се почувства вкъщи.

То трябва да знае, че може да разчита на теб. Кучето също има своите страхове. Обикновено те са свързани със силни шумове. Независимо дали любимецът ви свързва даден шум с минала травма или просто с наближаваща опасност, тъй като това е инстинкт, заложен му по природа, вие трябва да бъдете до него. То има нужда от помощта ви, за да се справи със страховете си.

Може да разберете, когато кучето се страхува по странното поведение на животното. Когато чуе силен шум, то започва да бяга, скрива се някъде, лае, гледа жално, започва да подскача и да прави хаотични движения. Всяко изразява страха си по различен начин. Щом шумът изчезне, кучето ще се успокои.

Шумът би могъл да бъде от фойерверки, силен клаксон на кола, гръмотевици или нещо друго. Онова, което може да направите е, да осигурите безопасно място, където то може да отиде, щом се почувства уплашено.

Наблюдавайте любимеца си и разберете кое е любимото му кътче вкъщи. Все пак, мястото трябва да бъде приятно за него. В случай че живеете в къща с двор и гледате кучето отвън, направете малка кучешка вратичка, през която то да може да влиза у дома, когато се страхува от нещо.

Куче, което се страхува, има нужда от убежище

Освен това бихте могли да пуснете музика, която да приглушава страшните шумове. Да го залъжете с играчка или самите вие да си поиграете. Може и просто да го гушнете и да го погалите с успокояващ тон. То ще усети вашата сигурност и подкрепа. Опитайте да разсеете вниманието му от притеснителни звуци по всякакъв начин.

Вашият домашен любимец ще бъде и вашият най-верен приятел, който ще ви обича безрезервно. Отвърнете му със същото и му помогнете да преодолее страховете си, може би така и вие ще превъзмогнете своите!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати