8 причини, заради които кучето ви ближе лапичките си

Има причини кучето да ближе лапите си

Със сигурност сте забелязали кучето да ближе лапите си и да им обръща много голямо внимание. Може би си мислите, че то се почиства, подобно на котките. Е, освен тази, има още 8 причини, поради които то прави това. Нека видим какво всъщност иска да ви каже чрез това свое действие.

1. Това би могло да е сигнал за алергия – ако забележите, че кучето ближе лапите си непосредствено след разходка, може би е развило алергия към нещо от околната среда – растения, пестициди, трева и т.н. Изкъпете го, измивайки старателно лапичките и вижте дали състоянието му ще се подобри.

2. Сигнал за тревога, страх, стрес – близането на лапите намалява стреса при домашния любимец. Ето защо той може да опитва да се успокои по този начин. Опитайте да разберете дали има причина за страха или тревожността му.

3. Време за игра – близането на лапите успокоява косматите сладури. Освобождавайки хормона на щастието, у тях се поражда желание за игра. Ето защо много вероятно е любимецът ви да дойде при вас, опитвайки да привлече вниманието ви и да ви накара да си поиграете с него.

4. Знак за хормонален дисбаланс – когато в организма на вашето куче правилното производство на даден хормон е нарушено, освен близане на лапите, ще забележите и интензивно падане на козина.

Посетете ветеринар, за да разберете дали това е причината и ако е, да вземете необходимите мерки.

5. Кучето има суха кожа – инстинктивно се опитва да я хидратира, чеше се, бели кожата си. Обикновено, сухата кожа на кучето е вследствие на прекомерно къпане. Макар животните да трябва да бъдат чисти, ако ги къпете твърде често ще премахнете естествените вещества, които се грижат за кожата им. Бъдете внимателни с шампоана за кучета и другите продукти, които използвате за вашето мъниче.

Кучето

6. Проверка – кучетата са интелигентни животи. Близането на лапите би могло да е свързано с проверка, особено ако се случва след разходка. То може да има нещо върху тях, което иска да махне. Всъщност, това е характерно поведение на кучето ви.

7. Кучето може да има бълхи или кърлежи – бъдете изключително бдителни в това отношение. Животното може да усети и да ви насочи, ако нещо се е заклещило в лапата му. Вземете незабавни мерки, защото дори кучето да не е алергично към тях, те не бива да стоят върху тялото му. Веднага посетете ветеринар, който да отстрани проблема.

8. Болка – кучето може да ближе лапите си, защото го болят. Нещо може да се е забило в тях, да ги е наранило, може да има ужилване от насекомо и т.н. Веднага проверете за какво става въпрос.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати