Защо домашните любимци се страхуват от прахосмукачка?

31.07.2019
Кучетата се страхуват от прахосмукачка

Всички собственици на кучета могат да разкажат поне няколко забавни истории за паническото бягство на четириногия им приятел от прахосмукачката.

Подобна паника се наблюдава и при повечето котки, когато се срещнат с почистващата машина. И ако за писанките това изглежда по-лесно разбираемо предвид тяхната особена природа, то при лаещите питомци буди сериозно недоумение.

Оказва се обаче, че има съвсем разбираеми и логични причини за страха на домашните любимци от прахосмукачката:

Шумът на машината

По-голямата част от прахосмукачките издават силен и неприятен звук и точно той дразни нашия домашен любимец. Шумът се отнася към непознатите звуци от околната среда, който не е част от домашната обстановка, а се появява периодично и се възприема като чужд.

Шумовият дразнител, който предизвиква неприятни слухови усещания, се свързва с уреда, появяващ се периодично в помещението, а отгоре на всичко вибрира, движи се и в съзнанието на животното е реална заплаха.

Как да постъпват хората? Без съмнение срещата с неприятната машина буди негативни чувства у кучето, но това не значи, че почистването на дома трябва да се превърне в скрита дейност, далече от кучешките очи и уши. С времето нашият приятел ще свикне с присъствието на странния дразнител. Ако все пак продължава да лае по нея, това не бива да се приема сериозно.

Непозната миризма

При почистване във въздуха се вдига прах и се разнасят миризми, които за животните са силни и отчетливи. Те имат по-силно обоняние, освен това са по-ниско до пода.

Процесът на засмукване от машината

При работата си уредът засмуква мръсотията и частиците от боклука, който е по пода. Процесът наподобява душенето с нос, което нашите питомци редовно демонстрират при вида на всяка нова вещ. Те асоциират този процес от работата на прахосмукачката с подушването. За разлика от животното, странната вещ го прави силно и шумно, а това я прави много подозрителна. Затова цялото отношение към нея издава недоверие.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати