Не позволявайте на кучето да ви ближе по лицето, ето защо

Не давайте кучето да ви ближе по лицето

Привързаността на кучетата към стопанина им е огромна. Всеки, който има домашен любимец, може да потвърди това. Сигурно няма човек, който след като се прибере у дома, още на вратата да не го посрещне онова четирикрако животинче, което винаги е щастливо да го види.

В знак на любов то развява опашка, скача и започва да ви ближе по лицето. Е, може би за мнозина кучешката целувка е недопустима, но за други това е толкова мило и естествено. Ако сте от втория тип хора обаче, е добре да имате в предвид, че кучетата водят много по-различен начин на живот от нас, хората.

Колкото и смешно да ви звучи, те не мият зъбите си и не посещават зъболекар, което само по себе си носи зарази и крие много рискове от инфекции и болести.

Като сами се досещате, четириногият ви приятел завира муцунката си навсякъде, което е доста нехигиенично. Освен това кучетата поглъщат неща, които вие със сигурност не бихте хапнали дори и за един милион долара.

Нека си го кажем – устата на кучетата е пълна с бактерии и паразити. Някои от тях са зоонотични, което означава, че те могат да бъдат предадени на хората и могат да причинят болести. Сред тях са салмонела, Е. coli, клостридиум и кампилобактер, които могат да бъдат намерени в червата на кучето.

Ако сте здрави, вероятността да се заразите при подобна близост с кучето е малка, но все пак внимавайте – може да си докарате диария или друго стомашно-чревно заболяване, обриви, зачервявания или пък остри дихателни проблеми.

Близането на кучето е особено рисково в случай, че кожата ви е раздразнена или инфектирана, тъй като преносът на бактериите става по-лесно. Специалисти от Филаделфия твърдят, че рискът от инфекции при хората се увеличава, ако кучето ви ближе по очите, носа или устата, тъй като слюнката, пренасяща болести, може да се абсорбира по-лесно през лигавиците в посочените зони.

Не давайте на кучето да ближе по лицето малки деца

Така че имайте в предвид това, за да не си навлечете някоя сериозна неприятност, свързана със здравето ви. Освен това не бива да си мислите, че целуването на кучето по носа или по главата му е много по-безопасно.

Ако четириногият ви приятел има инфекция, микробите могат да се движат из цялото му тяло. И тъй като кучетата непрекъснато се облизват, каквото и да е на устата им обикновено се оказва и върху кожата им, и обратно.

Така че ако имате компрометирана имунна система - например, ако сте на химиотерапия или имате диабет - определено трябва да избягвате кучешките целувки, колкото и да ви се иска да върнете обичта си към домашния си любимец. Същото правило важи и за бременни жени, бебета, възрастни хора и всички (като тийнейджъри с акне), които имат открити рани по лицата си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати