Малките стопани на куче трябва да са минимум 7-годишни

деца и куче

Кучето е най-добрият приятел на човека, а това означава и на детето. Ако детето е самотно, скучае и си няма приятелче, дали е добра идея да му се вземе куче?

Сигурно повечето родители ще бъдат ентусиазирани при тази идея. Малкият човек, който непрекъснато мрънка и скучае, ще има непрекъснато занимание. Добра компания по всяко време на деня.

Приятел, с когото да споделя игрите, съня и дори храната си. Детето ще се научи да бъде отговорно, да бъде търпеливо, да не бъде егоист, а да дели с друг любимите си неща.

Ще се научи да обича и да изразява обичта си, защото няма по-любвеобилни създания от кучетата. Те са привързани, грижовни към малките членове на семейството и детето има на какво да се научи, подражавайки на любимия си другар в ежедневните игри.

Дотук всичко изглежда идеално. Сякаш не може да съществува по-добра компания за детето от едно добро куче. Остава само да се избере подходящото, детето ще бъде спасено от скуката и ще си намери възможно най-добрият приятел. Дали е толкова просто?

Според кинолозите нещата не са толкова лесни. Взимането на куче у дома с цел детето да бъде малкият му стопанин, не винаги е подходящо като идея. Има прекалено много условия, за да се постигне желаният ефект.

дете се грижи за куче

Условия, необходими за да се вземе куче за приятел на детето

Като първо и най-важно условие да се вземе куче на детето специалистите сочат възрастта на малчугана. Всички кинолози са категорични, че детето трябва да е поне на 7 години, за да му се вземе куче. Съвсем малките деца - на 2 или 5 години направо ще тормозят кучето.

А тези животни, въпреки славата на изключително търпеливи създания, са различни по нрав и това трябва да се има предвид. Отделно има породи, които поначало не са подходящи за живот с малки деца.

Не всяко животно може да понася детското внимание и обожание, изразяващо се в дърпане на ушите, опашката или козината на домашния любимец, бъркане в устата му, лягане върху него и всевъзможни други доста неприятни прояви на детската любов. По-неспокойните кучета могат да ухапят и дори сериозно да наранят детето.

Смята се, че възрастта от 7 години е най-ниската, от която на детето може да се повери отговорността да бъде стопанин на кучето.

Преди тази възраст малкият човек не е способен да постави интересите на някой друг преди своите, защото още не се е сформирала в личността му способността да носи отговорност. А кучето не е живата му играчка, а индивидуалност, за която всички в дома са отговорни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати