Как да разпознаем дали кучето е стресирано?

Стопаните трябва да наблюдават за симптомите на стрес при кучето си

Стресът е често използвана дума, която описва чувството на напрежение или натиск. Причините за стреса са изключително разнообразни. Може би сте подложени на стрес от работата си, може да ставате нервни, когато се срещате с нови хора, или пък се тревожите, когато ежедневието ви е нарушено.

За да намалите нивата на стрес, може да потърсите комфорт по няколко начина. Може би ще намерите утеха в компанията на доверен приятел. Или се успокоите, ако да започнете да извършвате рутинни задачи като почистване на дома. Чудесен метод за изпускане на част от парата са физическите упражнения.

Нашите кучета също могат да бъдат стресирани. Стресът при кучетата е също толкова вреден, колкото и за нас. Точно и затова трябва да се научим как да го различаваме, за да можем да им помогнем.

Сигурен симптом за стрес при кучето е рязката промяна в настроението. Дейности, който преди са били любими на вашия космат приятел, вече са му безинтересни.

Треперенето на кучето и свиването също може да означава, че нещо не е наред с кучето, особено ако опашката му е свита между краката.

Друг признак на стреса е скимтенето или честото лаене на кучето, като през същото време любимецът ви търси компанията ви.

Кучетата се прозяват, когато са уморени или отегчени, но и когато са подложени на стрес. Прозявката в следствие на стрес е по-продължителна и интензивна от сънливата прозявка. Кучетата също могат да отделят повече слюнка и да се облизват прекомерно, когато са нервни.

Стресираното куче променя поведението си

Стресираните кучета, като стресираните хора, може да са с разширени зеници и да мигат по-бързо. Сигурен признак за стрес при кучето е, когато очите са широко отворени и се вижда повече бяло в тях. Когато животните са тревожни, ушите са притиснати назад към главата.

Летаргията и нежеланието да си играе е също е са признак на стрес.

За да се разграничите симптомите на стреса от нормалното поведение, трябва да познавате нормалното поведение на вашето куче.

Ако кучето ви е стресирано, първо потърсете какви са причините за напрежението и ги отстраните. Бъдете до него и му давайте цялото внимание, което му е нужно, за да може да преодолее трудния момент и да се превърне отново в онзи сладурест ваш приятел, който толкова много обичате.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати