miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да отучим кучето да си хапе опашката

Как да отучим кучето да си хапе опашката

Много кучета си хапят опашката
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

По правило стопаните познават най-добре своя домашния любимец. Понякога обаче може да им е трудно да различат фаза в поведението и медицински проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Такъв пример е хапането на опашката при кучетата. Какво трябва да направите, ако вашият любимец прави това?

Преди да намерите решението, трябва да разберете защо кучето си хапе опашката. А причините за това са различни;

Алергии при кучетата

Много хора не подозират, че кучетата също могат да имат алергии. Това е и първата причина, която може да кара животното да хапе опашката си. Тези алергии може да са хранителни или причинени от околната среда, като например алергия от бълхи, която е и сред най-често срещаните.

Стрес при кучетата

Кучетата могат да бъдат подложени на стрес и да страдат от тревожност. Когато това се случи, то може да ги подтикне към деструктивно поведение. Това всъщност е начинът на животните да се успокоят. Понякога това е насочено към външната среда (дъвчене на мебели), друг път може да се стигне и до хапане на опашката.

Паразити

Паразитите са често срещани виновници за хапането на опашката при кучетата. Бълхите и кърлежите са особено разпространени през пролетта и лятото и често нападат животните. Всеки стопанин е виждал кучето си да се чеше, ближе или хапе в отговор на този дразнител.

Тук идва и моментът да изберете най-подходящото решение на този проблем. При всеки отделен случай подходът е различен. Важно е да се консултирате с вашия ветеринар, за да сте сигурно, че действате правилно. А ето и някои предложения, които също ще са ви от помощ.

Говорете с ветеринар, ако кучето си хапе опашката

Ако кучето ви хапе опашката си заради хранителни алергии, решението е да откриете конкретния дразнител и да го отстраните. Ветеринар може да направи тест, с който да установи към кои храни е чувствително животното.

При наличието на паразити незабавно трябва да пристъпите към обезпаразитяване на кучето. На пазара има множество препарати против бълхи и кърлежи. Измиването на мястото, в което кучето спи, също ще е от полза.

И докато начините да отучите кучето от това да хапе опашката си да са различни, всички те трябва да бъдат прилагани постоянно, за да бъдат ефективни. Ако животното дъвче опашката си например от скука, ще се наложи да работите с кучето си, докато намерите правилно решение. Каквото и да е това решение, бъдете настоятелни и не спирайте, докато проблемът не отшуми напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати