miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да отучим кучето да гризе покъщнината

Как да отучим кучето да гризе покъщнината

Кучето не бива да гризе покъщнината
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако имате куче, то вероятно скъсаните обувки, наядените кабели, нагризаните мебели са чести явления в дома ви. Вероятно и не сте им първи фенове, но спокойно сега ще ви покажем как да отучите кучето да гризе покъщнината.

Съществува различни причини, които обясняват защо кучето яде покъщнината.

Кучето ви е още малко, но въпреки това унищожава обувките ви или други ваши вещи. Има две причини за това поведение на кучето. Първата е, че то не получава достатъчно внимание, а втората, че порастват зъбите на кучето и то изпитва желание да гризе нещо.

Можете да предотвратите кучето да гризе мебелите, като му отделите повече внимание или му купите кучешки играчки. Внимавайте играчката да не е във формата на обувка, тъй като след това няма да може да различава истинските обувки от играчката и ще гризе и тях.

Ако имате възрастно куче, то вероятно го прави от скука или защото му липсва внимание. Затова можете да започнете да прекарвате повече време с него и да потърсите и някакви тренировки за кучета, с които да го занимавате.

За да се справите с това поведение на кучето, е изключително важно да разберете каква е точната причина. Кучето може да унищожава покъщнината ви, тъй като има прекалено много енергия. В този случай решението е да му изкарате всичката енергия. Най-лесно това става чрез физически упражнения, които да го изморят, за да може, когато се прибере, да е спокойно.

Причината може да бъде и поведенческа. Например, ако кучето има проблем с агресията, то то ще разкъсва играчките си. В този случай ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще ви каже дали това, което кучето прави е знак и за някакъв по-сериозен проблем. Ако това е така, ще трябва да заведете кучето си при специалист по поведение на животните.

Каквато и да е причината за поведението на животното, най-важната стъпка за решаването на проблема е наблюдението. Наблюдавайте кучето си известно време преди да предприемете действия. Опитайте се да разгадаете каква може да е причината кучето да яде покъщнината ви, какво може да е провокирало животното. След това, освен вече споменатите методи, може да приложите и тези съвети:

Купете му играчка за дъвчене – изкуствен кокал, гумена топка и т.н. В голяма част от случаите това е напълно достатъчно, за да се разреши проблема. Избягвайте да купувате играчки във формата на обувки или да използвате старите си дрехи и обувки като такива, тъй като кучето не може да разпознава кои са истински и кои фалшиви.

Купече на кучето си играчки, за да не гризе покъщнината

Използвайте лютиви и горчиви детергенти. Те имат неприятни вкус и мирис. Създадени са специално за такива случаи.

Скрийте предметите, които кучето ви обича да дъвче. Това е добро решение, поне за начало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати