miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как си общуват кучетата

Как си общуват кучетата

Кучетата общуват чрез звуци
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Обонянието при кучетата е развито много силно, тъй като има основна роля в общуването им с другите животни. Сигурно сте забелязвали, че, докато разхождате кучето си, то уринира на най-различни места. Причината за това негово поведение е, че по този начин то оставя следи, които подсказват на другите кучета, че мястото вече е белязано.

Когато две кучета се срещнат, първото нещо, което правят, е да се подушат, тъй като по този начин те установяват връзка помежду си. Най-напред се душат нос с нос, а след това помирисват генеталиите си.

Правят това, специфичните миризми, които долавят, благодарение на обонянието си, им помагат да се разпознаят. Това е способност, която четириногите ни приятели усвояват още през първите дни от своя живот и която им помага да общуват с другите животни без значение дали са от техния вид.

Друг начин за общуване между кучетата е чрез различни звуци. Най-специфичният звуков сигнал, който кучетата използват обикновено, за да отправят някакво предупреждение, е лаенето. Ако големината на заплахата не е напълно установена, кучето вие, но, когато тя е ясна, лае сухо и късо.

Щом едно куче започне да лае или вие, всички останали представители на неговия вид, които се намират в околността, започват да правят същото. Смята се, че по този начин между тях се осъществява общуването при кучетата.

Обикновено кучетата променят гласовете си, когато лаят, за да изразят чувствата си. Характерът на лаят зависи от съобщението, което животното иска да предаде. Острото, насечено лаене е израз на заплаха към друго куче, човек или животно, които са пристъпили територията на животното. С него кучето ги предупреждава, че ще ги атакува, ако не излязат от нея.

Виенето е свързано и с половите инстинкти на четириногите ни приятели. Ако по време на размножаване при кучетата мъжкият бъде разделен от женската, то те общуват чрез виене.

Кучетата общуват, като допират носовете си

Кучетата общуват по между си и чрез хленчене, скимтене, джафкане и ръмжене. Когато кутрето започне да джафка, майка му разбира от какво има нужда и му го дава. Хленченето и скимтенето е типично за малките кученца. Ако скимтенето продължи по-дълго време, то значи кучето е гладно или не се чувства добре.

Обикновено ръмженето е свързано с желанието на кучето да опази територията си. Чрез ръмженето си то показва враждебността си към животното или човекът, който е дошъл. Това е неговото последно предупреждение преди да атакува обектът, ако той не се отдръпне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest