Как да отучим кучето да рови

Куче рови в пръстта

По природа кучетата са гальовни животни, но когато не са в скута ни или не спят върху леглото, често се появява един лош навик. Особено много той се отнася за хората, които живеят в къща. Сигурно вече се досещате - говорим за ровенето на кучето в пръстта, което унищожава цветята и целия вид на градината, за който така сме се старали. Има обаче няколко хитрини, с които можете да отучите кучето да рови.

Нека обаче да започнем с причината. Разберете защо куче обича да копае дупки - отговорете си кога и къде го прави, крие ли нещо, наблюдавайте всички навици около това събитие. Някои породи кучета са по-предразположени към копаенето на дупки, например ловджийските кучета. Ако вашият любимец е такъв се заредете с търпение, защото задачата ви ще е доста по-трудна.

Понякога ровенето е предизвикано от силното им обоняние, с което те могат да доловят дори най-дребните животинки в почвата. В доста от ситуациите те търсят спасение от климата - в много случаи земята е е добре изолирана и пази от горещината, като по този начин се превръща в перфектното място за охлаждане. Логично - и в скривалище. Но не на последно място, може би просто това е начин кучето да се разнообразява и да си играе.

Сега идва и моментът за справяне с проблема. Решението може да е съвсем просто - поставете някакъв вид преграда. Но има и малко по-драстични мерки, като това да сложите дразнител по земята, който да дразни чувствителните възглавнички по лапите на кучето. Това могат да са всякакви видове електрически огради или по-остри ограничители. Все пак внимавайте - предметите не бива да са прекалено остри, за да не се нарани животното.

Но както споменахме вече, този навик често е продиктуван от скука, затова колкото повече време отделяте на кучето си, толкова по-малко то ще отделя на почвата. Играчките за кучета, разпръснати по двора, също са добър начин за отвличане на вниманието. И не забравяйте, че животното има нужда да изразходва енергията си, а разхождането на кучето е най-добрият начин за това. Тогава градината ви ще остане добре аранжирана, а цветята - цели.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати