miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Породи кучета, предразположени към диабет

Породи кучета, предразположени към диабет

Някои кучета са предразположени към диабет

Диабетът е хронично заболяване, което не засяга само хората. От него могат да се разболеят всички животни – дори кучетата. Той не може да се излекува, но с него може да се живее. Точно както при хората, има породи кучета, които са по-предразположени към диабета.

Причината е, че някои животни са по-затлъстели, с повече подкожни мазнини, при други пък до диабет се стига заради неправилен начин на хранене на кучето. Както при хората, вероятността да се развие диабет расте с годините.

Проучванията установяват, че някои конкретни породи кучета са по-предразположени да развият диабет на късна възраст.

Сред тях са Самоед, Пудел, Немска хрътка, Шнауцер и Австралийски териер. При тях рискът е значително увеличен, но не прекалено голям. С правилните грижи вероятността кучето ви да развие заболяването е малка.

Някои породи са застрашени от развиването на диабет в ранна възраст. Една от най-популярните породи – Голдън Ретривър е част от тази статистика.

Както при хората, така и при кучетата диабетът има симптоми, които в някои случаи са очевидни. Основната промяна е в телата и в апетита на животните. При диабет кучетата ще пият осезаемо повече вода. Тук промяната ще забележите, защото кучето ви ще има нужда от по-често ходене до тоалета.

Кучетата с диабет изискват специални инжекции

Други симптоми на диабет при кучетата – лош дъх и дехидратация. Животните с диабет са летаргични, нямат интерес към игрите или разходките. Някои породи кучета могат да развият хронични кожни инфекции в следствие на захарната болест; може да забелязвате повръщане при кучето. В късен стадий кучето може да ослепее напълно.

Както превенцията, така и ранната диагностика са важни. За да избегнете болестта, важно е да храните любимеца си с качествена кучешка храна спрямо нуждите му. В случай че забелязвате затлъстяване при кучето, трябва да ограничите количествата или да минете на специална диетична кучешка храна.

Важни са дългите разходки – в кръвта на животните не е да са статични, летаргични и спящи по цял ден. С движението ще намалите нивата на холестерол в кръвта на кученцето си, с което и шансовете му да развие диабет.

Колкото по-рано е диагностициран диабетът, толкова по-лесно се поддържа. Ветеринарният ви лекар ще изпише правилните лекарства, с които да се справите. Преди това лекарят ще проведе редица тестове, които да установят цялостното състояние на четириногия ви приятел, а след това – контролни такива, за да прецени реагира ли той на лечението.

Ако кучето ви страда от хронично заболяване, трябва да посещавате лекарския кабинет по-често от обичайното. Повече насоки ще получите от самия ветеринар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати