Как да сприятелим две кучета

Сприятеляване на две кучета
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Общуването на кучето с представители на неговия вид е важно за пълноценното му развитие. Кучетата са любвеобилни и веднъж щом се сприятелят с някого, остават привързани към него.

Но това не означава, че сприятеляването на двете кучета ще се случи още по време на първата среща. Обикновено това е процес, който изисква време и постоянство. Разбира се, вие също трябва да вземете участие в него.

Трябва да създадете необходимите условия и да отделите от времето си, ако искате любимецът ви да си намери нов приятел или ако сте решили да вземете още едно куче в дома си. Ето как да направите съжителството между двете кучета хармонично.

Сприятеляване на две възрастни кучета

Две кучета

Сприятеляването на две възрастни кучета е по-дълъг процес, затова не се отчайвайте, ако не се случи още по време на първата им среща, а бъдете постоянни. Едно от най-важните условия е запознанството на животните и последващите няколко срещи да се извършат в неутрална среда т.е. мястото трябва да е непознато и за двете кучета. В противен случай това от тях, за което мястото е познато, ще се чувства в свои води и ще се опита да се наложи над другото.

По време на първите няколко срещи дръжте кучетата на повод и им позволете да се подушат и опознаят. Ако са по-едри и агресивни кучета, е желателно да използвате намордник, поне при първата им среща. Ако започнат да лаят и да си ръмжат едно на друго, ги раздалечете и оставете нещата да поутихнат преди да продължите със сприятеляването.

Ако и след многобройни опити кучетата не могат да се спогодят, може да се обърнете към експерт по поведение на животните. В никакъв случай не бива да ги оставяте сами в дома си, ако не се разбират.

Сприятеляване на малко кученце с възрастно

Запознаване на две кучета

Сприятеляването на възрастно пале с новото малко куче, което сте решили да вземете вкъщи може да се окаже една идея по-сложно. Причината е, че възрастното куче усеща дома като своя територия, която трябва да защитава, и ще бъде шокирано, когато разбере, че трябва да я споделя с друго.

Трябва да направите няколко неща, за да осигурите безпроблемно запознаване на домашните си любимци. Като за начало се уверете, че мястото на запознанството е непознато и за двете кучета. Ако заведете малкото кученце направо в дома си, то бъдете сигурни, че няма да бъде прието добре и дори може да бъде нападнато от възрастното куче. Затова ги запознайте някъде навън, дори и на улицата пред дома си.

Постарайте се да се уверите, че животното ви има всички необходими кучешки ваксини, за да не излагате на риск здравето на кучето.

Преди да запознаете двете кучета, позволете на кутрето да пообиколи градината и стаите ви в отсъствието на другото куче. Целта е да свикне с обстановката преди първата среща. По време на самата среща дръжте възрастното куче на повод, а ако е по-агресивно и едно може да му сложите и намордник.

Оставете кучетата да се доближат и да се подушат, не се плашете ако лаят и скимтят. Старайте се да им говорите спокойно и да ги галите. Ако усетите, че обстановката се напряга и някое от кучетата ще нападне другото, ги разделете, докато се успокоят.

За да свикнат едно с друго, е необходимо известно време. Оставете да мине известно време преди да вкарате кученцето в дома си. Когато вкарате и двете кучета в къщата си, отново ги дръжте на повод. Може да ги освободите едва когато възрастното куче остави малкото да се разхожда и да разглежда на спокойствие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати