Как да научим кучето си на команди

Кучето се учи на команди

Да живееш с малко кученце е като да живееш с прохождащо бебе. Малките не познават света около себе си, не са социализирани, нуждаят се от грижа и обич, но имат нужда и да бъдат научени на конкретни навици и команди за кучета. Затова, точно както с децата, трябва да отделяте време за обучение на кучето. Сред най-важните знания, които кутрето трябва да придобие, са командите.

Първото, което трябва да научите – да привличате вниманието на домашния любимец. Изберете конкретна дума и използвайте винаги и само нея. В противен случай ще объркате животното. Нека да е проста – например Виж, Погледни ме, Внимавай – това, което е най-комфортно за вас. Всеки път, в който успешно кутрето ви погледне, го наградете.

Към следващи команди трябва да пристъпите едва тогава, когато кучето е овладяло първата и основна. Най-важните умения за всеки четириног приятел – да сяда, да ляга, да спира, когато му казвате, да идва, когато го викате.

Сядането е добра команда за кучета, с която да започнете. Тя е съвсем проста и животните я усвояват бързо. Как да го направите – вземете малко кучешка храна и повдигнете ръката си, като кучето ви я следва.

Така по естествен начин кутрето ще заеме седящата позиция. Едва когато седне, кажете ясно Седни! . Изчакайте секунда-две, погалете кученцето, окуражете го и му дайте лакомството. Повтаряйте това няколко дни по около 15 минути дневно.

Не бива да преминавате към друга команда от дресирането на кучето, преди животното да е овладяло едната. Следващата стъпка – да го научите да ляга. Като движение лягането е подобно на сядането, което ги прави особено подходящи да бъдат научени една след друга.

Съветът тук – отделете 15 минути в един ден, в които да обучавате кученцето единствено да ляга. През следващите дни добавете и командата Седни, за да бъде усвоена и да е лесно разграничима за животното.

Дресиране на кучето за разбиране на команди

Трябва да го научите и да идва, когато го викате. Това е много важна команда, защото може да спаси живота на кучето ви в някои ситуации, особено навън. За това ще ви е нужна малко чужда помощ. Кученцето ви ще ви следва навсякъде, това означава, че другият човек ще трябва да го държи в единия край на стаята, а вие да се позиционирате в другата.

Извикайте Ела! В този момент нека партньорът ви ще пусне животното и то ще дойде. Повтаряйте това по 20 минути дневно, като всеки следващ ден увеличавайте дистанцията – първо в стаята, след това на прага ѝ, после – в съседни стаи. Прилагайте командата и навън, като награждавате животното подобаващо с кучешки лакомства.

Най-важното за малките кученца – не бива да свикват, че всеки път, в който изпълнят исканото, ще получат награда. Също така е важно да преговаряте научените команди. Може да ги групирате – кажете му да дойде, след това го накарайте да седне. Отидете в друга стая, извикайте го, кажете му да легне. За това нека то получи едно лакомство, а не три.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати