Защо кучето се крие?

Кучето се крие под леглото, когато е изплашено

Криенето при кучетата под леглото или друга достатъчно голяма повърхност, за да го побере, е често срещано явление. Всъщност, едва ли съществува човек, който да не е намирал четириногия си приятел под леглото си. Ако се чудите коя може да е причината, която да накара домашния любимец да се държи по този странен начин, то вие сте на правилното място. Защото сега ще разгледаме причините, тъй като тя не е само една, за този често срещан проблем. Ето защо кучето се крие!

Страх от шумове

Ако живеете на тихо място и се появят необичайни шумове, то не се учудвайте, че кучето се крие под леглото, тъй като това е неговият начин да се защити от непознатия шум. За ваша радост това поведение не е толкова притеснително, тъй като е временно и ще изчезне щом странният шум спре.

Природа

Това е една от основните причини за странното поведение на животното. Вълците ровят в земята, за да си направят леговище, което да ги защитава от всички страни. Кучетата са преки потомци на вълците затова е напълно естествено да имат същите генетични особености. Ето защо криенето на кучето под леглото може да се обясни с това, че то го използва като свое леговище - когато е под леглото то защитено отгоре с матрака, а отстрани с краищата на леглото. За да се разрешите този проблем, може да купите къщичка на четириногия си приятел, която ще се превърне в новото му леговище.

Смяна на обстановката

Ако наскоро сте се преместили в нов дом, не се учудвайте, че кучето ви се крие. Новата обстановка е съвсем непозната за него и е възможно да се страхува, затова трябва да му дадете време, за да свикне с новото място и предишното му поведение ще се завърне отново.

Травма

Куче се крие под легло

Не, не става въпрос за физическо кучешко заболяване, а за психологична травма. Ако сте взели куче от приют и то често се крие под леглото, то е много вероятно предишният му собственик да се е отнасял зле с него и да е било удряно, което е отключило психологична травма и страх у него. За да се справите с тази травма, се отнасяйте внимателно с любимеца си - галете го, не му викайте, обгрижвайте го. Има голяма шанс след време да преодолее страха си и да започне да се държи нормално.

Друго куче

Ако наскоро сте си взели друго куче или имате две кучета с различен ръст, то е напълно възможно едното от тях да промени поведението си. По-голямото и по-силно куче ще се бори за надмощие и лидерство, а по-малкото ще се страхува от него и затова ще се крие навсякъде, където може. Необходимо е да мине време, за да отмине този период и кучетата да се сприятелят. Ако това не се случи, трябва да ги разделите.

Деца

Не се учудвайте, че кучето се крие, когато децата на ваши познати ви дойдат на гости. Факт е, че децата обожават кучета, затова непрекъснато искат да ги галят, гушкат и да си играят с тях. Възможно е това да предизвика дискомфорт у четириногия ви приятел и да го принуди да потърси убежище, където няма да може да бъде намерен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати