miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на Померан

Грижа за козината на Померан

Козината на померана има нужда от грижи
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Померанът е малко, сладко кученце, което представлява топка любов в очите на своите собственици. Има две разновидности на породата - померан и мини померан, като разликата е в големината. Померанът достига до 4 килограма тегло, а мини померанът до 1 килограм и 800 грама.

И двете породи се характеризират с пухкава, гъста козина с бежов или оранжев цвят, с което приличат на плюшени играчки. Това впечатление е приятно, но подвеждащо, защото помераните изискват много грижи, за да се поддържа добре гъстата им козина. Ще се спрем на необходимите приспособления и навиците, които стопаните трябва да създадат, за да поддържат добре козината на померана.

От какви продукти се нуждае козината на померана?

Като начало всеки собственик на померан, който иска неговия питомец да изглежда винаги в отлична форма, трябва да подготви набор от козметика и уреди за разресване.

• Почистващ и овлажняващ шампоан - кожата на това мъниче и доста суха и затова честото къпане на кучето трябва да се избягва. Къпането трябва да се прави със специален кучешки шампоан с овлажняващи съставки, за да се хидратира кожата и козината на померана;

Померан

• Стабилизатор за оформяне и освежаване - този продукт премахва остатъците от овлажнители, масла и сапун, които са излишни, премахва и евентуални бактерии, които могат да се появят. Използва се след къпане;

• Козметичен лосион за кожа и козина - перфектно средство за овлажняване, ако малкото кученце има по-суха козина. Тя се напръсква преди разресване и помага козината да бухне и да не се сплита на възелчета, от които после се образуват цели топки козина;

• Гребени и четки - те ще държат космената покривка на малкия домашен питомец в ред, като отстраняват подкосъма, мъртвите косми няма да могат да се заплитат в козината и да я затлачват.

Грижи за козината на померан

Къпането на тази порода кучета не се извършва, както при останалите, а по-рядко, за да не се изсуши прекалено сухата кожа на кученцето. Ежедневното четкане с четка обаче, както и разресването с гребен, е задължително. Така се избягват сплъстяванията, които са голям проблем при тази порода. Ако козината се остави неподдържана, накрая цялата козина се сплъстява и се налага пълно обръсване на кучето до кожа.

Грозен период

Померан с пухкава козина

Помераните се различават от другите породи по това, че през първоначалните месеци от живота си по-голямата част от козината им опадва. Между четвърти и осми месец кученцето започва да губи козина в големи количества и това трае до година и два месеца. Този период е известен като грозен период на померана.

Еднослойната мека и фина козинка, с която се раждат малките кученца, се сменя с двуслойната космена покривка на големите померани и това става причина за опадване на рождената козинка. Няма причини за тревога, когато започне този период, после кученцето ще бъде пак пухкаво и красиво, каквито са всички възрастни померанчета.

Ако желаете да си закупите померан, разгледайте нашите обяви за померан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest