miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да дава лапа?

Как да научим кучето да дава лапа?

Научете кучето да дава лапа
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Кучетата са изключително умни и схватливи животни, които се дресират лесно. Разбира се, процесът изисква много любов, постоянство и търпение от ваша страна, но е наистина е забавно и си заслужава.

Една от най-популярните команди за кучета е трикът с даването на лапа. За да стартирате с обучението на кучето ви, най-добре намерете тихо и спокойно място, за да избегнете всички възможни фактори, които да му отклонят вниманието.

Обучението на кучето трябва да продължи между 5 и 10 минути, и никога повече от 15 минути. Иначе вашето куче ще се отегчи и претовари. Разбира се, можете да практикувате тренинга по два до три пъти на ден, като междувременно се разхождате, играете заедно и го храните.

Имайте в предвид, че добрата подготовка се състои в позитивна подкрепа, повторение и обич. Не се отчайвайте, ако кучето ви не се учи в първите няколко сесии. Не викайте и не му се карайте, ако все още не е овладяло трика, тъй като това ще го демотивира и обърка.

Не забравяйте, че ученето трябва да е забавно и за двама ви.

Ето няколко основни стъпки, които трябва да следвате, за да научите кучето да дава лапа:

Първо научете кучето да сяда

Преди да започне да изпълнява командата Дай лапа, е важно домашният ви любимец да знае при команда да седне. Едва след това е добре да продължите с обучението за даване на лапа. С времето може да научите кучето да дава лапа и когато стои или лежи.

Запасете се с лакомства

За да поощрявате домашния си любимец в изпълнението на каквато и да е команда, се заредете с кучешки лакомства. В зоомагазините има голямо разнообразие от такива, но внимавайте да не прехранвате кучето и го предпазвайте от кучешко затлъстяване. За това търсете лакомства, които могат да се разделят на по-малки парчета или купете малки кучешки бисквитки за награда.

Изберете подходящата команда

Всички команди трябва да са кратки и да свързани с една или две думи, които то да запомни. В този случай най-логично би било: Дай лапа. Вие също трябва да внимавате и винаги да използвате първоначално една и съща ръка. В противен случай кучето може да се обърка. След като го научите да ви дава едната си лапа, можете да започнете и с другата, като командата съответно може да се промени на Дай другата лапа.

Научете двата най-разпространени метода

Първо научете кучето да сяда и след това дава лапа

Един от работещите методи да научите домашния си любимец да дава лапа е да му кажете да седне. Винаги се стремете да говорите с приятен тон. Вземете лапата му в същото време, когато използвате командната дума. Веднага след това, дайте на кучето почерпка. Отначало вашият домашен любимец ще ви гледа объркано, но това е напълно нормално.

Повторете упражнението, като използвате същия метод, така че да го запомни. Така с времето домашния ви любимец ще разбере, че при правилно изпълнена команда, ще заслужи само вкусния деликатес. Не забравяйте, че тренировките трябва да бъдат кратки, но постоянни.

Друг начин да научите кучето си на трика с лапата е да вземете лакомство и да оставите кучето да го помирише. След това го скрийте в юмрука си, като ги държите встрани от носа на кучето. Много вероятно е то да се опита да отвори ръката ви с лапата си.

Точно когато го прави, отворете юмрук и оставете кученцето да изяде храната. Не всички кучета действат по този начин, въпреки че е за предпочитане да го използвате, за да насърчите интелигентността и самообучението му.

И при двата метода винаги помнете, че трябва да похвалите, погалите и насърчите домашния ви любимец всеки път, когато изпълнява командата.

Спрете да му давате лакомства

След като веднъж кучето ви е усвоило командата, спрете да му давате лакомства или поне опитайте да не основавате целия процес на обучение върху тях. Следващата стъпка сега ще бъде да видите дали вашият домашен любимец се подчинява на командата, без да се налага да стимулирате с лакомства поведението му.

Ако вече знае да дава и лявата, и дясната си лапа, то всичко е наред. Въпреки това от време на време е добре да му припомняте триковете, които мъничето ви вече е овладяло, а защо не и да продължавате да дресирате кучето и да го учите на нови неща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати