miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Помощ! Кучето се опитва да повърне

Помощ! Кучето се опитва да повърне

Повръщане при куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Едно куче може да повърне просто защото е изяло нещо, което му е неприятно или е яло прекалено бързо и твърде много. Повръщането обаче също може да означава нещо много по-сериозно, като това любимецът ви да е погълнал нещо токсично или да страда от състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Повръщането при куче може да бъде свързано и със стомашно-чревни и системни нарушения, които трябва да бъдат оценени от ветеринарен лекар.

Внезапните и остри епизоди на повръщане могат да бъдат причинени от бактериална инфекция на стомашно-чревния тракт, непоносимост или алергия към храни, попаднали чужди тела (играчки, кости, парчета дърво и мебел) в стомашно-чревния тракт, чревни паразити.

Също така симптомът е характерен и при остра бъбречна недостатъчност, остра чернодробна недостатъчност или възпаление на жлъчния мехур, панкреатит, постоперативно гадене, поглъщане на токсични вещества, вирусни инфекции, топлинен удар, непоносимост за возене в кола.

Понякога изолиран пристъп на повръщане може да не е от значение. Честото или хронично повръщане обаче може да е признак за по-тежко състояние като колит, чревна обструкция или парвовирус. Ако повръщането на кучето не е изолиран инцидент, незабавно го заведете при ветеринарен лекар за пълен преглед и диагностично изследване.

Причините за повръщане при куче са толкова разнообразни, че понякога получаването на диагноза може да бъде трудно. Затова е важно да кажете на ветеринарния лекар колкото се може повече информация и да посочите дали се наблюдават и други признаци. Отбележете честотата на повръщане. Ако вашето куче повръща веднъж и продължава да яде редовно и има нормално движение на червата, повръщането е най-вероятно изолиран инцидент.

Гадене при куче

За по-сериозно състояние можем да говорим, ако любимецът ви има диария, дехидрация, летаргия, кръв в повръщането, ако е отслабнало, има намален апетит и увеличена жажда.

В зависимост от възрастта на домашния любимец, медицинската история, констатациите на физическия преглед и специфичните симптоми, лекарят може да избере да извърши различни диагностични тестове (кръвни изследвания, рентгенография, ултразвук, фекално изследване, ендоскопия, биопсия или дори проучвателна хирургия), за да направи диагноза.

При често повръщане можете да наложите на кучето си бебешка диета – варени картофи, ориз, пиле без кожа. В определени ситуации то може да се нуждае от течна терапия, антибиотици, промяна в диетата, антиеметици (лекарства за контрол на повръщането) или други лекарства. Най-добре е да спазвате препоръките на ветеринаря относно подходящото лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest