Породи кучета, избягващи водата

Мопс
Бутилка за пиене на вода за кучета-31%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
18.00 лв.
Виж ››

Повечето хора предполагат, че всяко куче обича да се цамбурка и плува с удоволствие при първа възможност. Нещата не стоят съвсем така за някои породи кучета с определени физически характеристики, темперамент и здравословно състояние, правещи ги склонни да избягват водните басейни. Ето няколко от тези изключения:

Мопс

Помсовете не харесват водата

Поприбраната муцунка на тази брахицефална порода кучета води до затруднено дишане. Носните им ходове са силно завити, мекото им небце е по-дълго от нужното, трахеята им е закривена. Това са само част от неблагоприятните им анатомически придобивки, причиняващи приятна физическа като плуването кошмар. Често тези животинки ще изпадат в паника, ако бъдат потопени във водата – за тях това е животозастрашаваща ги активност. Така че те са от кучетата, избягващи водата.

Френски Булдог

Подобно на Мопса, и тази порода спада към групата на брахицефалните животни. Цялостното им поведение във водата изглежда неуверено и ясно показват дискомфорт. Може да се каже, че никоя от брахицефалните породи не е особен фен на водата. Бъдете сигурни, че сте оборудвали любимеца си с пояс, ако решите да го заведете на водна атракция.

Дакел

Дакелът избягва водата

Силно извитото тяло и късите крачета казват достатъчно сами по себе си – дакелите не са добри плувци. Те трябва да работят усилено с цялото си тяло, само и само да запазят позицията си на повърхността. Резултатът от преживяването е повече неприятен, отколкото удовлетворяващ. Разбира се, има разлика между всеки индивид – някои стопани на дакели споделят, че мъничетата им обожават игрите във водата.

Грейхаунд

Плуването не е силната страна на тези хрътки, макар да са забелязани и изключения. Те са впечатляващи и елегантни, когато трябва да се представят на твърда земя. Бягането им се удава като вроден талант, и може би дългите им крайници и тяло са в голямата си част отговорни за това.

Китайско качулато куче

Китайското качулато куче също не е фен на водата

Тези кученца трудно могат да се насладят на интеракцията с водата, тъй като са твърде заети да запазят стабилна телесна температура. И най-малкото намокряне повишава риска да изстинат. Колкото повече престояват във водния басейн, толкова по-голям студ изпитват. Трябва да вземем предвид, че кучетата цялостно имат по-висока телесна температура от нас и топлата вода за човека може би е хладна за кучето.

Ши Тцу

Дългата, впечатляваща кучешка козина на тези мъници затруднява хубавото цопване във водата. Намокрянето на ушите е особено неприятно за тези кучета, тъй като в това им състояние провисналите кичурчета постоянно шляпат лицето и могат да предизвикат силна досада. Хубавата подстрижка може да улесни плуването.

Басет

Басет

Не можем да кажем, че тялото на тези кучовци е от най-аеродинамичните и се справя особено добре във водна среда. Пропорциите им са такива, че задната част на тялото винаги потъва във вода, докато предната изплува, даваща им неуверена вертикална позиция във водата. Можете да си представите доколко приятно им се струва това. Затова и понякога те са сред кучетата, които мразят водата.

Малтийска Болонка

Пухкавите дребосъци често страдат от слаба трахея, особено с напредване на възрастта. Това неимоверно затруднява дишането, и е възможно при усилена физическа дейност дори да колабира. Проблемът на колабиращата трахея е забелязан и при Помераните и Йоркширски Териер.

Доберман

Доберманът не се справя добре във водата

Мощни и уверени на твърда земя, но слаби плувци – завидната мускулеста физика на доберманите им оказва лоша шега, веднъж когато територията бива сменена. Специфичното устройство на гръдния им кош затруднява запазването на хоризонтална позиция във водата и, подобно на Басета, и тези животни остават разочаровани от урока по плуване.

Ако желаете да си вземете кученце, разгледайте нашите обяви за различни породи кучета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати