Здравословно тегло при кучетата

Твърде слабите кучета също са с наднормено тего

Видът на храната и дневните дажби, които се полагат на кучето ви, са от съществено значение за това животното ви да поддържа здравословно тегло.

Кучешката храна, която му предлагате, трябва да съдържа в себе си също така достатъчно протеини, витамини и микроелементи. Макар повечето кучета да имат способността да ядат каквото им попадне и да не са придирчиви към вида на храната си, не се осланяйте на мисълта, че можете да ги гощавате с това, което вие самите ядете, защото ще нарушите здравословното тегло на кучето.

Видът на храната (гранули, консервирана храна и т.н.) на кучето се съобразява спрямо неговата порода, но в повечето случаи е добре да я разнообразявате.

Допитайте се до ветеринар, към когото сте се насочили, коя е най-добрата храна за вашия четирикрак любимец. Така например има ветеринари, които считат, че породи кучета като Булдог трябва да са само на гранулирана храна, а пък кучета като Лабрадор да са само на консервирана.

Всъщност всичко е въпрос както на породата куче, с което искате да се сдобиете (ако вече не сте го сторили), така и въпрос на личните възгледи на ветеринаря-специалист.

А как да познаете дали едно куче е със здравословно тегло или сте се сблъскали със затлъстяване при кучетата? С просто око!

Кучетата с наднормено тегло са всъщност едни охранени и лениви дебеланковци. Те не си падат толкова по разходките и предпочитат да се излежават.

Дебелите кучета са с нездравословно тегло

Макар това донякъде да ви спестява излишни грижи за кучето, изобщо не се радвайте, защото когато кучето е с наднормено тегло, неговите вътрешни органи започват да функционират забавено. Т.е. започват да го застрашават редица кучешки заболявания.

Едно недохранено куче също може да се види с просто око-изглежда мършаво, с ясно очертани ребра и прешлени. Отново трябва да се замислите дали хранителния му режим е правилен.

И ако не намирате нищо нередно в него, е добре да се обърнете към специалист, защото вашият приятел може да е хванал глисти или други паразити при кучетата. Още по-лошо ще е, ако е заболял.

Всъщност, ако искате да разберете как изглежда едно куче със здравословно тегло, е най-добре да опипате неговите прешлени откъм започването на неговата задница. Ако ги напипвате, но те не са видими, значи теглото на кучето ви е в напълно здравословна норма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати