Опадане на козината при кучетата – причини и лечение

Опадването на кучешката козина може да се дължи на много фактори
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Окапването на кучешката козина е неприятно както за любимеца ви, така и за вас. Многобройни са причините за опадане на козината при кучетата. Може да се дължи на симптом на по-сериозно здравословно заболяване или да е признак за нещо нередно в околната среда на кучето ви.

Каквото и да поражда неприятния симптом, справянето с него зависи от навременното намиране на причината и адекватните мерки за решение.

Кучешките алергии са честа причина за загуба на козина при кучета. Могат да се дължат на прашец, плесени и акари или на външни паразити като бълхи. Хранителните алергии са друга възможна причина за загуба на козина.

Типичните симптоми на неблагоприятна алергична реакция включват сърбеж, водещ до прекомерно надраскване, хапане и, разбира се, опадане на козината. В случай на алергии от бълхи се препоръчва кучетата да вземат превантивни мерки срещу бълхи, като начин за свеждане до минимум вредите от неприятните паразити.

Инфекция причинена от паразити като бълхи, кърлежи и акари, е друг източник на кучешка алопеция (косопад). Заедно със загубата на козина около ушите, очите, корема и гърдите, признаците, че кучето може да има акари, бълхи, кърлежи, включват възпаление, сърбеж и зачервяване.

Бактериални или гъбични инфекции, като например в случая на трихофития (което всъщност е гъбичка), също могат да доведат до загуба на козина. Симптомите на кучешка краста, която също се причинява от акари и кърлежи, включват циркулярна или неправилна загуба на козина, възпаление и малки ранички по кожата.

Хиперадренокортицизмът, известен също като болест на Кушинг, е състояние, причинено от продължителното излагане на тъканта на тялото на прекомерни нива на хормона кортизол.

Симптомите на болестта на Кушинг включват загуба на козина и потъмняване на кожата. Болестта на Кушинг обикновено се среща при стари или на средна възраст кучета, въпреки че може да повлияе и на кучета, които употребяват кортикостероидни лекарства.

Рани от претриване, наричани още легови или декубитални язви, са локализирани наранявания, при които козината окапва от лактите на кучето или други костни точки на натиск (бедрата, скакателните стави), заради редовния досег на тези части от тялото с твърди повърхности. Тези рани са характерни при едри породи кучета и при възрастните кучета.

За да предотвратите опадване на кучешката козина, посещавайте редовно ветеринар

В зависимост от диагнозата се предлагат различни видове лечение за опадане на козината при кучетата. С антибиотици (орални или локални) се лекуват бактериални инфекции. Антигъбичните средства (орални или локални) могат да лекуват инфекции с дрожди и тения. Може да се изискват стероиди за лечение на определени състояния на кожата.

Имуносупресивни лекарства или антицитокинови лекарства могат да бъдат необходими за контрола на алергията към околната среда. Често е необходимо продължително лечение. Може да е необходима имунотерапия перорално или чрез инжектиране за десенсибилизация на алергията.

Загубата на козина може да бъде постоянна, когато е причинена от генетика, постхирургично подстригване, белези, мозоли или рани от претриване. В повечето случаи обаче този процес при кучетата е лечим. Повтарящите се кожни заболявания при кучетата могат да изискват продължаващо лечение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати