miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Първа помощ на блъснато от кола куче

Първа помощ на блъснато от кола куче

Не се колебайте да окажете първа помощ на блъснато куче

Имайки предвид скоростта и големината на обекта, причиняващ удара, можем само да си представим ужасяващите последици от блъскането на куче от автомобил.

Обикновено признаците за травма са явни – загуба на кръв, счупени крайници и т.н. Голяма част от нараняванията обаче могат да са невидими за нас и да засягат есенциални за живота органи и системи.

Въпрос на живот и смърт е как ще реагираме в първите минути и часове от предизвикването на травмата. Ако имате лошия късмет да сте свидетел на нещастието, намесете се незабавно, за да достигне животинката най-близката ветеринарна клиника.

Ето и как да помогнем на блъснато от кола куче:

1. Запазете спокойствие

Подобни ситуации събуждат първичния емоционален отговор във всеки от нас. Всички инстинкти за самосъхранение биват блокирани и се втурваме на пътя, не осмисляйки, че сме в центъра на движението и самите ние може да пострадаме. Бъдете сигурни, че героят на деня – Вие – сте в безопасност, за да е успешно спасяването на блъснатото куче.

2. Приближете се безопасно

След като сте сигурни, че във ваша посока не лети автомобил, проверете втория източник на опасност – раненото животно. Почти сигурно е, че кучето ще бъде дезориентирано, стресирано и абсолютно ужасено. Възможно е първата му реакция при приближаване да бъде ръмжене или дори опит за самозащита. Обадете се на ветеринарен лекар, ако по никакъв начин не можете да доближите животинката, без да загубите поне пръст. Ако четириногото не проявява агресия, коленичете до него.

3. Преценете състоянието

Блъснато куче

Няколко са нещата, които ви интересуват за преценка на състоянието на блъснатото куче. Започнете с осъществяване на контакт – добър знак е, ако кучето е в съзнание и реагира на гласа ви. Проверете дали дихателните пътища не са блокирани по някакъв начин – от съсирена кръв, например. Погледнете дали животното диша и има пулс. Въпросната преценка не трябва да отнема повече от 20-тина секунди. Ако не успеете да чуете дишане или пулс, преминете към следващите стъпки – не губете време. Погледнете цвета на венците – ако лигавицата ви изглежда пребледняла, почти сигурно е, че животното има сериозен кръвоизлив или е в състояние на шок. Синкавата лигавица говори за остра загуба на кислород и налага незабавна помощ. Измерете времето за напълване на капилярите. При натиск на венеца с пръст бялото петно възвръща розовеникавия си цвят за около 2 секунди при нормални условия. Всяка промяна на числото индикира проблем.

4. Изкуствено дишане и извънгръдни притискания

Прибягването до тази стъпка не се препоръчва, ако човекът е несигурен относно техниката си. В много случаи неправилното оказване на първа помощ може да влоши състоянието, вместо да го подобри. Ако все пак сте уверени, че животът на пациента зависи от вас, преминете към схема от извънгръдни притискания – 100 до 120 на минута, като обдишвате пациента 2 пъти на всеки 30 притискания. Обдишването е в носа – бъдете сигурни, че сте затворили устата преди това. Мястото на извънгръдните притискания трябва да е съответно на различни места спрямо животното. При лабрадор и средни до едри породи кучета то е при странично легнало положение в най-високата точка в средата на гръдния кош. При боксер и доберман, както и при дребни породи кучета и котки точката лежи точно където лакътя среща тялото. Изключение правят френските булдози, при които извънгръдните притискания са в областта на гръдната кост, където животното лежи върху гърба си. Поставете дланите си една върху друга върху точката. Дръжте лактите си изправени – нека силата идва от рамената и цялото ви тяло. Не се облягайте на животното.

5. Преместете животното

Блъснатото куче трябва да бъде прегледано незабавно от ветеринар

В определен етап ще се наложи да преместите блъснатото куче от пътя. За целта ви е нужно одеяло, с което да обгърнете кучето от всички страни. Препоръчва се да завиете и главата – така едновременно ще подсигурите спокойствие на пациента и безопасност, ако случайно реши да се обърне и да ви захапе. Бъдете сигурни, че сте подхванали четириногото така, че да е фиксирано добре и да не го изпуснете, ако мръдне, и минимизирайте движенията на главата и гръбначния стълб. Нека още някой ви помогне с пренасянето, особено ако кучето е над 20 килограма. Насочете се към най-близката ветеринарна клиника, където животното да получи нужната професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати