miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»За артрита при кучетата

За артрита при кучетата

Атритът е често срещано заболяване при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Артритът (или остеоартрит) е много често срещан при хората и кучетата и може да се разглежда като същото заболяване. Обикновено е резултат от продължаващото износване и нестабилността в ставите, въпреки че други фактори като нараняване, генетичен състав, инфекция, имунни заболявания и рак също могат да повлияят на прогресията му.

Кучешкият артрит може да засегне една или повече стави навсякъде в тялото. Най-честите стави, засегнати при кучетата, са тези в бедрата, коленете, раменете и лактите. Повечето от тези стави функционират добре заради слоя хрущял, който действа като възглавница, която също осигурява гладка повърхност, така че съседните кости могат да се движат свободно. Това движение се подпомага от смазването, осигурено от синовиалната течност в ставите.

При артрит хрущялът се уврежда и синовиалната течност губи своите смазващи свойства, така че движението на костите става по-трудно, което води до дискомфорт и намалена подвижност.

Има много симптоми на артрит при кучетата. Повечето кучета са много издръжливи същества и са склонни да маскират признаци на болка.

Най-честите знаци, че кучето страда от артрит, са нежеланието за разходка или изкачване на стълби или липсата на интерес към игри със скачане. Също така ако любимецът ви започне да куца, ходи по-бавно по време на разходки, леко ръмжи, проявява нежелание да бъде докосвано по краката, лиже засегнатите стави.

При съмнение за артрит на кучето ви потърсете ветеринар

Тези признаци стават по-очевидни с напредването на артрита и с влошаването на болката. В резултат на промените, които са настъпили в засегнатите стави, артритът при кучета не е състояние, което може да бъде излекувано. Въпреки това болката и дискомфортът могат да бъдат ефективно контролирани и управлявани.

Първата стъпка за облекчаването на кучешкия артрит е да насрочите среща с вашия ветеринарен лекар за задълбочен клиничен преглед. За да се диагностицира точно състоянието на кучето ви, обикновено се изисква обща анестезия и рентгенография, за да се определи точно какво се случва в ставите на любимеца ви. След това може да бъде изготвен многоцелеви план за неговата/нейната индивидуална ситуация.

Обикновено трябва да се контролира теглото на кучето. Необходими са упражнения като ходене и плуване. Създайте удобства за верния си четириног приятел. Посъветвайте се с вашия ветеринар за това.

Понякога лечението за облекчаване на болките може да наложи прием на определени лекарства и дори операция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати