Защо кучето копае дупки?

Кучето копае дупки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

За кучето се казва, че е най-добрият приятел на човека. Всеки, който се е радвал на компанията и любовта на куче, ще потвърди, че това е истина. Кучетата са верни и признателни, благодарни и обичливи, игриви и весели. И правят много забавни неща, с които винаги могат да ви разведрят – носят пръчки, скачат и се търкалят, издават смешни звуци.

Освен това собствениците на лаещи домашни любимци са забелязали и колко четириногите им приятели обичат да копаят дупки. Това може да се превърне в проблем, особено ако имате градина, за която се грижите.

Има няколко причини, заради които кучетата копаят дупки.

През горещите дни те търсят прохлада. Един от начините да я намерят е да изровят дупка, премахвайки топлата почва и стигайки до студена, в която да легнат. Ако искате да спрат, им осигурете сенчесто и прохладно място, на което да лежат, както и достъп до прясна вода.

Защо кучето копае дупки?

Понякога инстинктът на кучето е събуден от вредител и то копае, за да достигне натрапника. В тези случаи то изпълнява ролята си на пазач и защитник на дома. Не му се карайте, а обърнете внимание какво се опитва да нахлуе в градината ви.

Кучетата са много енергични и игриви животни. Ако сте оставили четириногия си приятел да скучае, може да е намерил начин му да се забавлява сам, като рови из лехите ви. Разбира се, имате и друга работа и не можете непрекъснато да сте на негово разположение, дори и да ви се иска. Оставете му различни играчки из двора, с които да се занимава, докато сте заети. А местата, които не искате да посещава, оградете. Достатъчно е да сложите и съвсем ниска преграда, но настойчиво да му покажете, че тя не бива да се преминава.

Възможно е кучето да копае дупка не за да лежи в нея или за да си играе, а за да скрие нещо, обикновено храна, която не е изяло. Това е вроден инстинкт за запасяване с храна, но все по-малко кучета го правят заради липсата на подходящ двор или просто защото са задоволени с достатъчно храна и са сигурни, че няма да останат гладни.

Дупка, изкопана от куче

Всички кучета обичат да ровят, но някои са породи са истински първенци в копаенето на дупки. Сред тях са териерите и другите ловни породи, както и по-едрите кучета като немски овчарки и хъскита. Ако кучето ви е особено упорито в ровенето, без да има явна причина за това, може да го прави просто защото му харесва. Отделете му кътче, в което да практикува заниманието си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати