Захарен диабет при кучето - причини, симптоми, лечение, хранене

дебело куче с диабет
Бутилка за пиене на вода за кучета-35%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.99 лв.
Виж ››

Захарният диабет е широко разпространено заболяване не само при хората, но и при кучетата. Този тип диабет може да бъде развит при кучета на всякаква възраст, но е най-често срещан при кучета на 7-9 годишна възраст. Среща се два пъти по-често при женските кучета. Сред породите кучета с висок риск са: пудел, мопс и шпиц.

Причини

Диабетът при кучето се получава при премахване или разрушаване на задстомашната жлеза, поради което може да се наруши продукция на хормона инсулин или клетките да откажат да приемат инсулина. Това състояние се нарича инсулинова резистентност. Вследствие на това тялото не може да синтезира глюкоза, което е основният източник на енергия и е необходима за всички системи в организма на животното.

Симптоми

При повечето кучета захарният диабет е свързан с повишена жажда и уриниране. Кучето ще иска да пие по-често и повече вадо от обикновено, тъй като лигавицата на устата му е суха. А с течение на времето урината му ще промени цвета си на светложълт.

Въпреки че кучето може да повиши апетита си, теглото му ще остава същото или ще намалее. Мирисът в устата му също ще се промени – миризмата ще напомня за гниене.

Възмжно е кучето да ослепее поради катаракта. Козината на кучето ще загуби предишния си вид, възможно е да опада, а по кожата му ще се появят язви и обриви. Кучето ще прекарва по-голяма част от времето си в лежане, ще отказва да бъде разхождано, ще бъде унило. Когато се движи, ще се усеща задух.

инжектиране на куче с диабет

Лечение

Диабетът при кучето не може да се излекува, но може да се контролира посредством комбинация от инсулин, диета и движение. Инсулинът трябва да се инжектира ежедневно през целия живот на кучето. Има различни видове инсулин в зависимост от източника, честотата за поставяне, продължителността на действие.

Диетата има много важна роля – кучето трябва да получава една и съща храна всеки ден, по едно и също време и едно и също количество. Движението ще намали кръвната захар, ще повиши абсорбацията на инсулин и кръвния поток и ще стимулира транспорта на глюкоза.

Хранене

Както споменахме, правилното хранене е от изключителна важност за по-нататъшния живот на кучето. Неподходящото, небалансираното меню или нарушаването на препоръките за хранене могат да доведат до сериозни усложнения.

Действието на специално разработените диети е свързано с постоянното контролиране на нивата на захарта в организма на кучето, профилактика на затлъстяването и нарушения обмен на веществата.

В състава на диетите има два типа въглехидрати – едните се усвояват лесно и засищат бързо, а другите се преработват бавно, като поддържат постоянно нивото на захарта. По този начин между отделните хранения нивото на кръната захар не се повишана, а остава стабилно, което е изключително важно при кучетата със захарен диабет.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати