miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да премахнем бълхите от домашния любимец

Как да премахнем бълхите от домашния любимец

Премахнете бълхите от кучето си и го освободете от този товар

Бълхите са не просто досадни и дразнещи, но могат да бъдат и опасни, защото пренасят различни болести. Дори и да не излиза навън, любимецът ви не е защитен от тях. Паразитите могат да влязат вътре с наша помощ. Освен това бълхите не мъчат само котките и кучетата, а и други топлокръвни домашни любимци като хамстери, зайци, птици.

Трябва да сте много бдителни, особено ако имате куче, което обожава разходките. Редовно преглеждайте домашния любимец и го обезпаразитявайте. Това се отнася и за отглежданите на селскостопански животни, които още по-често страдат от бълхите.

Има много и разнообразни средства за премахване на бълхите от домашните любимци. На първо място, редовно преглеждайте козината на кучето или котката. Ако животното се чеше или забележите пълзящите гадинки, веднага вземете мерки. Посъветвайте се с ветеринарен лекар или аптекар кое средство е най-подходящо за пухкавия ви приятел.

Може да изкъпете кучето или котката със специализиран срещу бълхи шампоан. Въпреки че повечето животни не обичат да се мокрят, шампоанът не само ще ги отърве от бълхите, но и ще им помогне да сдобият с пухкава и чиста козина. Спазвайте точно указанията на етикета на продукта.

Ефикасно средство е и пудрата срещу бълхи , но трябва да сте много внимателни с дозирането ѝ. Ако сложите прекалено много, може да отровите любимеца си.

В аптеките се продават и различни капки за премахване на бълхи от кучета и котки. Те се слагат на врата на животното, на място, до което няма достъп. Дозират се според килограмите на любимеца ви. Лесни са за поставяне и имат дълготраен ефект. Когато слагате капките, трябва хубаво да разтворите козината, за да достигнете кожата. Тези препарати са ефективни срещу бълхи и кърлежи. Освен това пазят чисти от паразити не само животните, но и местата, на които живеят.

Ако не можете да се справите с премахването на бълхите от котката, потърсете ветеринар

Вариант, който е подходящ и за профилактика, е да използвате специална каишка против бълхи. С нея също можете да се снабдите от ветеринарната аптека, както и от магазините за домашни любимци.

Важно е да пазите и в бъдеще дома си от бълхите, щом веднъж сте ги изгонили. За профилактика срещу паразитите можете сами да си направите спрей. Нарежете лимони на шайби, сложете в тенджера с вода, а щом заври, дръпнете от котлона. След едно денонощие отварата е готова за използване.

Можете да добавите и няколко капки лавандулово масло. С този спрей можете да третирате мебелите, килимите и дрехите, както и да пръскате козината на кучето преди всяко излизане. Не е подходящ за котки, защото те не обичат мириса на цитрусите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати