miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Загуба на апетит при кучето

Загуба на апетит при кучето

Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Независимо дали сте имали домашни любимци години наред или току-що сте взели първото си пале, трябва да знаете, че загуба на апетит при кучето е тревожен факт за всеки стопанин. Съществуват различни причини за безапетитие при кучетата. Важно е да се определи причината, за да се проектира най-добрият план за лечение. Вижте по-долу разяснение защо кучето не яде!

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е как оценявате апетита на кучето си. Ако сте загрижени, защо кучето не яде толкова, колкото е указанието на кучешката храна, която купувате, не забравяйте, че това са само средни стойности. Дори напълно здравите кучета консумират само 60% до 70% от количеството, посочено на опаковката.

Когато кучето не яде, говорим за кучешка анорексия. Това е различно от анорексия нервоза, хранително разстройство, открито при хора. Вместо това анорексията описва пълно безапетитие при кучетата.

Тъй като отказът от храна при палетата може да покаже кучешко заболяване, важно е да се потърси ветеринарна помощ, ако забележите промени в хранителните навици на вашия любимец. Особено важно е да се реагира бързо при кучета, които обикновено се хранят добре. Въпреки че повечето четириноги могат да издържат няколко дни без храна, без значителни последствия, най-добре е да се справите с проблема възможно най-рано.

Причини, поради които кучето ви отказва храна

Също като при хората има различни причини, поради които кучетата могат да откажат да ядат. Ето някои от най-често срещаните:

Заболяване

Безапетитието при кучетата често е признак на болест, особено ако домашният ви любимец проявява междувременно и други симптоми. Въпреки че загубата на апетит при кучетата не означава непременно сериозно заболяване, навременното ветеринарно внимание е важно, тъй като неразположението на животинчето може да се дължи на кучешки рак, различни системни инфекции, проблеми с черния дроб и бъбречна недостатъчност при кучетата.

Зъбни проблеми

Вашето куче може да не иска да яде, защото нещо в устата му причинява болка. Проверете дали не става дума за счупен или разхлабен зъб, тежък кучешки гингивит или орален тумор. При подобни съмнения следете внимателно зъбите на кучето си.

Скорошна ваксинация

За щастие, ваксинациите при кучетата опазват вашият четириног приятел от заболявания и го държат здрав и в кондиция. Въпреки че тези инжекции са спасили живота на милиони домашни любимци през последните 100 години, те понякога имат неблагоприятни последици. Повечето от тях са незначителни и кратки, включително временна загуба на апетит при кучета.

Пътуване и непозната среда

Кучетата често губят апетит, когато сменят климата. Напълно е възможно домашният ви любимец да отказва да се храни, след като сте го взели с вас на екскурзия или сте се преместили на друго място. Някои животни могат да получат гадене, а други да станат нервни, когато са на нови места.

Проблеми с придирчивост или поведение

Кучешка храна

Някои кучета са просто придирчиви или пък не искат да ядат, когато са притеснени от нещо. Това често може да е друго, агресивно куче, което е наоколо. Не изключено да ги смути и по-високата купа за хранене например. Тъй като безапетитието при кучетата може да бъде причинено от заболяване, никога не приемайте, че домашният ви любимец е придирчив, без първо да проучите други възможности.

Какво да правите, когато кучето ви не яде

Когато верният ви приятел отказва да се храни наистина е смущаващо. Затова се консултирайте с ветеринар и заедно открийте причината за проблема.

Ако загубата на апетит на кучето ви е причинена от заболяване, лекарят може да препоръча диета, която да отговаря на хранителните нужди на вашия домашен любимец. Ако то отказва да яде и назначената му диетична кучешка храна, а е болно, не го оставяйте да гладува. Говорете с ветеринарния лекар за алтернативи. При по-тежки случаи той може да предпише лекарства за стимулиране на апетита, да препоръча спринцовка с течна храна или да постави тръба за хранене.

Ако намаленият апетит на другарчето ви е поведенчески проблем при кучетата, а не в резултат на медицинско състояние, има редица неща, които можете да направите. Те включват кучешки лакомства като награда, хранене по схема, игри, разходка преди хранене, даване на различен вид храна, промяна на мястото, където кучето се храни и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати