miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»За протеина в менюто на кучетата и котките

За протеина в менюто на кучетата и котките

Хранене на котка с протеинова храна
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Една от есенциалните хранителни съставки в менюто на кучетата и котките е протеинът. Въпреки това задачата да определим точното му количество в храната за кучета и котки се оказва предизвикателство.

Протеинът в храната има за цел да поддържа базисните функции на тялото. След приемане той бива разбит на изграждащите го аминокиселини под влияние на стомашния сок и протеолитичните ензими в стомаха и дуоденума.

Въпросните спомагат възстановяване на тъкани, синтез на ензими и хормони, транспорт на кислород и желязо, продукция на антитела и много други. В екстремни ситуации на глад след въглехидратите и липидите организмът се насочва към изгаряне на белтъци за енергийните си нужди. Протеините освен това изграждат основната структура на космите, кожата, лигаментите, сухожилията, хрущяла, ноктите.

Можем да разделим аминокиселините на два типа – есенциални аминокиселини и неесенциални аминокиселини. Първите трябва да присъстват задължително в диетата, тъй като животното само по себе си не е способно да ги синтезира. За кучетата и котките те са 10 на брой, ако не броим таурина, особено важен за котките. Недостигът на таурин се проявява със слепота, сърдечна недостатъчност, имунодефицит, слаба репродукционна способност.

Източниците на есенциални аминокиселини могат да идват както от животински, така и от растителен протеин. Докато котките са строго месоядни и извличат всичко нужно от животински тъкани, кучетата могат да разнообразяват диетата си с растителни протеини, бидейки всеядни. Не е важен само източникът на протеин, разбира се, от особено значение е и процента му на смилаемост. Недобрата термична обработка може да унищожи качествата и на най-добрия протеин.

Количеството протеин в диетата варира между видове, възрасти и породи, зависи и от здравословното състояние на животното. По правило котките изискват по-високи количества в менюто си, заедно с бременните котки, кърмещите и растящите животни. Кучета със спортна насоченост или ловджийските кучета също консумират повече протеин. Страдащите от бъбречна недостатъчност и възрастните кучета трябва да намалят протеина в храната си.

Нерядко домашните любимци могат да развият хранителна алергия към определен тип протеин. Сред признаците на това състояние са сърбеж, кожни и ушни инфекции, загуба на козина, повръщане, диария. Може да ги различим от сезонните алергии по това, че продължават целогодишно, а не са асоциирани с определен сезон. Ветеринарните лекари предписват специална ограничителна диета при подозрения за подобна алергия и постепенно включват източниците на протеина, за който се съмняват, че причинява проблема.

Храна за кучета с протеин

За да откриете оптимално протеиново меню за кучета и котки, започнете с ветеринарна консултация. Не се доверявайте на етикетите, залепени на случайни котешки храни в зоомагазина – посочените стойности почти никога не отговарят на истината. По външния вид на животното може ясно да познаете дали получава нужните количества протеин в храната си – здравите индивиди имат лъскава козина, здрава кожа, достатъчно енергия, жизнерадостни са.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати