Какво трябва да знаем за пневмонията при кучетата?

куче с пневмония

Когато говорим за пневмония, трябва да отбележим на първо място ясното разграничение между това болестно състояние и обикновения грип. Макар и двете да се срещат както при хора, така и у кучета, става въпрос за различен вид патогени. При кучетата има два типа пневмония – бактериална и аспирационна.

Дихателната система на кучето е разделена съответно на горни и долни дихателни пътища. В горната се разполагат носна кухина, ларинкс и трахея, докато в долната се наместват бронхите и техните по-малки разклонения, навлизащи в областта на белия дроб и завършващи с гроздовидните алвеоли. Засегнатите зони при пневмонията са част от долните дихателни пътища в следствие на възпаление. Когато се обхващат и по-горни дялове, състоянието може да се нарече бронхопневмония.

Разликите между аспирационна и бактериална пневмония са няколко. Така например, стандартните виновници за бактериалната пневмония за микроорганизмите Streptococcus zooepidemicus, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida, и Pseudomonas aeruginosa.

Специфичното състояние „кучешка кашлица“ е свързано с дейността на споменатата бактерия Bordetella bronchiseptica – силно заразна и лесно предаваща се болест. Силно е възможно преминаването от кучешка кашлица към бактериална пневмония. Тя може освен това да бъде вторично състояние на първично вирусно такова, поради атака от инхалационни алергени или вируса на параинфлуенца и аденовируси.

Имайки предвид гореспоменатото, аспирационната пневмония има съвсем различен причинен характер. Състоянието е свързано с вдишване на чужда материя и много често на повърната маса от стомаха.

болно куче с пневмония

Сред симптомите на аспирационна пневмония са затруднено дишане и поглъщане, кашлица, носни секрети, променен апетит и общо състояние, треска. Има голяма вероятност тези симптоми да се припокриват с експресираните при бактериална пневмония, сред които загуба на апетит, умора, трудно дишане, носни секрети, кашлица, треска.

След правилното диагностициране на причинителя на пневмонията при кучетата следва лечение спрямо характера й. За по-упоритите бактериални причинители ветеринарният лекар трябва да състави подробна антибиограма спрямо чувствителните и резистентните щамове на въпросната бактерия, след което да избере най-ефективния антибиотик.

Възникналите дехидратация и отслабване трябва да се третират с флуидна терапия и поставяне на стационар. Аспирационната пневмония може да бъде диагностицирана след рентгенова снимка, кръвна картина и палпация на коремна кухина.

Подходящото лечение на пневмония при кучето включва аспириране на чуждия материал в белия дроб и иницииране на кислородна терапия, придружени с осигуряване на пълен покой.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати