miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Котешки урологичен синдром - същност и причини

Котешки урологичен синдром - същност и причини

Котки

Котешкият урологичен синдром е състояние, добило печална слава сред любителите на котките. Като градска легенда се разпространява твърдението, че при хранене с гранулирана, суха котешка храна, пикочопроводите на котараците се запушват и те изпадат в животозастрашаващо състояние - и това твърдение е в голяма степен вярно! Действителната фактология обаче е малко по-сложна и наситена с детайли - които може би си заслужава да се знаят!

Котешки урологичен синдром,

или по-скоро състоянието, добило известност под това название, е всъщност част - или съвкупност - от група заболявания на пикочния тракт. Всички болестни нарушения във функционирането на уринарния трaкт са обединени под абревиатурата FLUDT - feline lower urinary tract disease, тоест - заболяване на долните пикочни пътища при котките.

Цистит, уретрит и неконтролируемо изтичане на урината са други проблеми, които попадат под диагноза "урологичен проблем" - поотделно или в комбинации. Всяко от тях води до определена симптоматика, на базата на която би могла да се постави ориентировъчна диагноза и да се назначат съответните изследвания. Като котешки урологичен синдром (или FUS - feline urinary sindrome), е известно, макар и не съвсем правилно,

най-тежкото състояние - запушена уретра!

Този проблем възниква най-често при мъжките котки, понякога при мъжките кучета и в изолирани случаи - при женски котки. Това се дължи на две основни причини: от една страна котараците уринират по-рядко от женските котки, което води до повишен риск от образуване на уролити и микрокристали, а от друга страна - уретрата при женските и при двата вида (както и при хората) е по-къса, права и по-широка - докато при мъжките е S-образна и по-тясна. Извитата форма, по-голямата дължина и по-малкият диаметър благоприятстват задържането и натрупването на микрокристалите и уролитите, което в крайна сметка може да доведе до пълно запушване. Състоянието обикновено е комбинирано с наличие на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Началните симптоми

на състоянието са сходни и при частично, и при напълно блокирана уретра на котка - животното прави чести и неуспешни опити за уриниране, понякога и на нехарактерни за това места, вероятно е да рови в тоалетната си, издавайки силно и тревожно мяукане, често облизва зоната около пикочния отвор, а коремът може да бъде твърд и болезнен, в зависимост от количеството задържана урина. Всичките опити завършват с отделянето на съвсем малко количество урина, а понякога само капки кървава течност.

Общото здравословно състояние на животното не претърпява видими промени през първите 24 часа, но

напълно запушената уретра е животозастрашаващо състояние!

Болна котка

След около денонощие без възможност за нормално облекчаване, в организма започват да се натрупват токсични вещества, а препълненият пикочен мехур допълнително утежнява положението. Проявява се сериозна симптоматика, включваща повръщане, мускулна слабост, отпадналост, липса на апетит, депресия, обезводняване. При опипване през коремната стена пикочният мехур може да бъде твърд и значително уголемен, в зависимост от количеството задържана урина, а животното да реагира на докосването със значителна болка. В рамките на 48 - 72 часа се развива тежка бъбречна недостатъчност и ако не се приложи лечение, изходът при всички случаи е летален!

Лечението: хирургическа намеса!

Най-малкото - за да се възстанови проходимостта на уретрата. А тъй като между 30 и 50% от лекуваните котараци са склонни към рецидивиращо запушване, в някои случаи се прибягва и до хирургическо премоделиране на уретрата - отстранява се тесният ѝ участък и се формира нов отвор за отделяне на урината.

Лечението на последствията от бъбречната недостатъчност е отделен процес и се определя индивидуално според състоянието на животното. Навременното диагностициране и започване на лечението са от ключова важност за степента на пораженията.

Основните предразполагащи към FUS фактори

са диетата, възрастта и двигателният режим на животното. Котараци на средна възраст с ниска физическа активност и хранени с нискокачествени, изобилстващи от добавен фосфор и магнезий храни, са обичайната "таргет-група" на заболяването.

Най-добрата профилактика

срещукотешкия урологичен синдром е качествената храна, балансираната диета и адекватната физическа активност на животното, съчетани с редовни консултации с ветеринар.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати