Защо котката извива гърба си?

Котка

Гръбнакът на котката е много гъвкав, което го прави способен да се извива във впечатляващи дъги, особено ако го сравняваме с възможностите на гръбнака при кучетата. Има редица причини котките да се извиват, но тук ще посочим трите основни. Вижте защо котката извива гърба си?

Първо - и тук включваме широко разпространения образ в киното и литературата - е лицето на страховития и злокобен нападател. В тази класическа постановка (често свързвана с призраците на Хелоуин) котката извива гърба си нагоре и експресира пилоерекция (т.е. котешката козина застава изправена) като начин животното да се направи по-голяма, отколкото е, когато се намира в опасно положение.

С този си вид съобщението на животното е ясно – макар и да се страхува, то е абсолютно готово да се защити, ако източникът на заплаха тръгне да се приближава към него.

Позицията на тялото често е свързана с ръмжене, съскане, плюене и показване на зъбите. Ако срещнете котка, проявяваща подобно поведение, най-добрият ви отговор е бавно да се отдръпнете и да предоставите на четириногото лично пространство. Или още по-добре - изобщо да не го занимавате.

По време на игра извиване на гръб при котката също може да бъде проявено. Лесен начин да различите игривата от ужасената котка е факта, че тя няма да съска, плюе или показва наличното в устната си кухина.

Котка

Вместо това тя вероятно ще се концентрира над разнообразие от подскачащи движения, които могат да бъдат насочени към друга котка, играчка или човек, с когото тя усеща приятелска връзка и се чувства удобно.

Третата причина за присъствието на гръбната арка е чисто и просто котешка йога – тези животни извиват гърбовете си като част от процеса на разтягане, точно както и хората. Изглежда стряскащо обаче, защото са много по-гъвкави, отколкото ние сме.

Това е сред позите, преминаващи от гръбна арка и последователно снижаващи се и включващи разтягане на главата и гърдите, където задната част на тялото се опъва назад, а теглото е основно поддържано в предната част на тялото, с предните крайници в позиция напред.

В крайна сметка засукания гръб на писаната ви може да е сигнал едновременно за заплаха, покана за игра или просто да представлява признак на удовлетворение и релакс.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати