Породи котки без козина

12.10.2018
Девон Рекс

Сигурно сте чували за котките Сфинкс, които нямат козина. Но може би не знаете, че има и други видове, които са с по-малко козина или почти без никаква космена покривка. Ето кои са тези чудати писани.

Канадски Сфинкс

Това е най-разпространената котка без козина. Всъщност е мит, че те изобщо нямат окосмяване. Тялото им е снабдено с фин розовеещ мъх. Тази котка няма мустаци и мигли. Главата ѝ наподобява тази на породата Девон Рекс, за която ще стане дума само след малко. Очите на Донски Сфинкс са с формата на лимон. Тялото му е с фина костна структура, но мускулесто.

Смята се, че още ацтеките са отглеждали безкосмести котки. Днешните сфинксове произхождат от три котета, родени в Торонто, Канада, през 1978 г. Поради този факт Сфинксът е наричан още и Канадска гола котка.

Девон Рекс

Канадски Сфинкс
Снимка: pickapaw

Девон Рекс е котка почти без никаква козина. Това е немирна порода с палав нрав. Бузите на този вид котки са широки, а очите и ушите са големи и поставени ниско. Много късата козина има свой защитен слой, намиращ се в основата на долните косми. Интересно е, че мустаците и веждите на тази котка често се къдрят, както и малката ѝ косместа покривка. Нивото на шум, което тази порода ще поддържа у вас, е средно, но тя е много игрива и иска внимание.

Заради характера на своята козина тази котка може да се разболее от кандидоза и в следствие на това да има проблеми с ушите. Също така заболяването е съпроводено с наслояване мастна тъкан по кожата и сърбеж.

Породата датира от 1960 г., когато в графство Девън се ражда къдраво коте. От него произлизат следващите Девон Рекс поколения.

Корниш Рекс

Корниш Рекс

Корниш Рекс или Корнуолски Рекс е порода почти без никаква козина. И тя, като Девън Рекс, има къдраво окосмяване, което е рехаво. Тези котки имат издължени крайници, клиновидна глава, плосък череп и големи високо поставени очи. Козината им е фина и мека на допир. Мустаците на котката Корниш Рекс са къдрави. Миризмата на тези котки е специфична и с дъх на отлежало сирене. Окраската им е разнообразна.

Породата датира от 1950 г. от графство Корнуол, Англия.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати