Защо котките се търкалят?

12.10.2018
Котка

Котките са мили, гальовни животинки, които имат нужда от човешка обич. Когато я получат, те са готови да се отплатят с нежност и внимание. Ние пък трябва да се научим да разбираме техния език на тялото, защото всеки жест и всяко движение са израз на чувства и готовност за действие. В тази статия ще разгледаме търкалянето на котките като елемент от тяхното поведение.

Защо котките се търкалят?

Обикновено нашите четириноги космати приятели се търкалят, защото показват обичта си към нас. Ако котето си легне по гръб и си покаже корема нагоре, това означава, че ви се доверява. Котките се чувстват защитени и обичани, ако се търкалят и показват корема си на своите стопани.

Друга причина котките да се търкалят, и то по пода, е прах. Домашният прах и калният прах потискат естествената миризма на котката и тя ги използва като камуфлаж. По този начин може да ловува спокойно мишлета и гущери, които няма да я надушат, след като се е отъркаляла добре. Естествената миризма, която имат, е и причина котките да се мият толкова често с език. По този начин те също се маскират, като заглушават мириса си с ензимите от своята слюнка. Но търкалянето е за специален лов, при който котката иска да е прецизна и незабележима.

По какъв друг начин котките ни показват, че ни обичат?

Котка

Бавното примигване на котката, докато ви гледа означава, че тя ви се доверява. Котките имат директен зрителен контакт само с хора, в чието присъствие са спокойни. Котката ви може да отрие глава във вас, за да придаде специалните си феромони на кожата ви. Това означава, че тя ви се доверява и ви обича. Иска да замиришете на нея, за да е по-спокойна и да ви приеме като един от котешкия вид. Силното мъркане също е признак на обич към конкретен човек, а и успокоява котето, като забавя леко неговия пулс.

Приятелските хапания по ръката са особена чест в котешкия свят. Ако котката ви захапва на игра означава, че много ви обича. Същото е и когато ви ближе по косата или ухото.

Как да награждаваме котката за нейната обич?

Ако забележите, че котката ви се търкаля по гръб, ближе ви по косата и всичко, което изброихме, похвалете я. Котките са като малките деца, имат нужда от погалване, добра дума, играчка, лакомство и да им обърнете малко внимание.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати