Защо котките повръщат?

11.10.2018
Котка

Мъркащите домашни любимци се превръщат в част от семейството в мига, в който прекрачат прага на къщата. Най-често децата започват да се суетят около тях непрекъснато и ги глезят, било то с вкусна храна, някоя нова играчка или просто с внимание.

Невинаги обаче всичко е толкова розово и безпроблемно. Повръщането е част от живота на котките и се случва по-често отколкото си мислите. Понякога това не означава, че пухкавият ви домашен любимец е болен, но има и случаи, когато трябва да му обърнете сериозно внимание.

Ако котенцето повръща веднъж или два пъти, но въпреки това видимо изглежда добре, значи няма от какво да се притеснявате. Спокойно можете да го лекувате и вкъщи. Повръщане, което е свързано с храненето обаче и е съпроводено с умърлушен вид, може е признак за инфекциозно заболяване.

Ветеринарите препоръчват да обърнете внимание кога и как повръща вашата котка, дали действието се повтаря и дали е продължително. Ако се притеснявате, че състоянието и се влошава, незабавно посетете близката лечебница.

Ето и някои от най-често срещаните причини, поради които повръщат вашите мъркащи сладурковци:

1. Погълнати косми

Това е напълно нормално и не бива да се притеснявате, дори ако котката е доста шумна и се дави. Дългокосместите породи най-често страдат от този проблем, тъй като техните косми са по-дълги и стават на топка в коремчетата им. Ако обаче това се случва доста често е добре да се сдобиете със специални гранули, които подпомагат разграждането на космите в стомаха. Добре е и редовно да разресвате домашния си любимец, за да отстранявате излишното окосмяване.

2. Несмляна храна

По принцип не е опасно и се случва само веднъж. Най-вече възрастните котки имат този проблем. В този случай избягвайте гранулите. Давайте на домашния си любимец храна, която лесно се смила в стомаха.

3. Преяждане

Тук най-често попадат малките котенца. Състезавайки се постоянно с въображаем опонент, те излапват моментално порцията си и по този начин натоварват храносмилателната система. За да избегнете последствията, давайте малки количества храна, но по често. Тук гранулата отново не е препоръчителна, защото тя набъбва в стомаха вследствие на овлажняването.

Котка

4. Неподходяща храна

Солените и пикантни ястия са абсолютно забранени. Те дразнят стомаха на малките животинки. Суровите изрезки от месо, с преобладаващи мастни тъкани, почти винаги предизвикват повръщане. Внимавайте с какво храните котето си, защото ако му давате развалена храна, която самите вие не можете да ядете, няма да му помогнете.

5. Случайно поглъщане на някакъв предмет

Често писанките поглъщат нещо, което може да предизвика повръщане. Ако наоколо има саксии с растения е вероятно животинчето да си похапва от тях. Затова внимавайте какви цветя сте посадили, защото ако са отровни, може да навредят на домашния любимец.

6. Смяна на диетата

Има котки с чувствителен стомах, които трудно приемат промени в менюто си. Например, ако досега сте ги хранили със специална животинска храна, и изведнъж я замените с човешки ястия, това може да доведе до повръщане. И все пак, ако смятате, че трябва да промените режима на вашата котка, препоръката е да го направите постепенно, а не изведнъж.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати