Как да разберем дали котката е отровена?

10.10.2018
Как да разберем дали котката е отровена?

Любимото ви пухкаво космато приятелче не ви посреща радостно на вратата, а кротко се е свило и изглежда необичайно отпуснато? Веднага го заведете на ветеринарен лекар, а преди това проверете за следните симптоми:

- диария;

- повръщане;

- затруднено дишане;

- разширени зеници;

- пяна на устата;

- промяна в цвета на венците.

В случай че котката ви е изяла някакви таблетки, вземете опаковката и я покажете на ветеринаря. Дори и да не успеете да откриете цялата опаковка, приберете това, което е останало от нея – това ще помогне за адекватното лечение.

Проверете саксиите с цветя – ако забележите откъснати и нахапани листа или цветове, това е знак, че животното се е натровило с някое растение. И в този случай най-адекватно ще реагира ветеринарят, затова не се опитвайте да бъркате в устата на котката, за да повърне. Може да влошите нещата, вместо да помогнете.

Ако котето е малко и погрешка е погълнало веро или течен препарат за пране – незабавно вземете опаковката и я покажете във ветеринарната клиника. Можете да измиете муцунката на котето с хладка вода отвън, но не и сами да се опитвате да правите вътрешни промивки.

Някои багрила, с които се оцветяват играчки, също могат да се откажат токсични за четириногото. Затова не позволявайте на котката си да играе с играчките на детето – нека животното има свои собствени предмети за забавление, закупени от специализиран магазин за животни.

Котките по природа са любопитни животни и нищо не може да ги спре, ако са решили проверят нещо или някого. Ако вашето коте излиза на двора, може да попадне на отровно насекомо, дори и на отровна змия. Редовно косете тревата, проверявайте за гнезда на опасни насекоми и след всяка разходка мийте муцуната и лапите на котето.

Не дръжте в дома си отровни течности, които биха били опасни за животното. Нека антифризът, например, да стои в гаража, а не в бутилки на балкона. Заключвайте и надписвайте всички течности, които не са в оригиналните си опаковки.

Котката е като малко палаво дете – трябва да сте винаги нащрек с нея!

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати