miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да се качва на масата?

Как да отучим котката да се качва на масата?

Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

За да намерим отговор на въпроса: Как да отучим котката да се качва на масата, трябва да си отговорим на друг въпрос: Защо котката се качва там?

Според специалистите котката се качва на масата по три причини:

• Заради вкусни ястия, с които стопаните я хранят от масата;

• Всяка котка обича да гледа наоколо от най-високото възможно място;

• За да може да бъде в центъра на вниманието, а не в краката на стопаните.

За животното разбирането на нещата е в този ред - котката се качва на масата, за да получи пържоли, шишчета, кюфтенца или други лакомства за хора. От масата има добър поглед наоколо, както и добри възможности за маневриране като се прехвърли на някой стол или да се скрие под масата при възникване на опасност за нея. Как да отучим котката да се качва на масата?

Предложете някаква алтернатива на домашния си любимец

За да се отучи да се качва на масата, котката трябва да има алтернатива. Например собствен наблюдателен пункт. Има чудесни катерушки за котки на пазара, които може да ползва и като място за игра, тъй като имат тунелчета, през които да преминава, както и място за почивка, където да подремне.

Може да бъде и свободен рафт в дома, но предвиденото място трябва да бъде високо колкото масата, или по-високо от нея. Трябва непременно да е удобен за котето, за да се приучи за стои там. Трябва и винаги да е свободен само за пухкавия домашен любимец.

Приучване на котето да ползва алтернативното място

Котка

За да се научи котката да използва новото място, което сте отредили за нея, трябва да я насочите към него. Можете да я примамите там с храна за котки. Правете го редовно, за да свикне с това, че отивайки там, получава вкусна хапка. За да не продължава да се качва и на масата, трябва да се изключи нежеланото поведение.

Най-напред на масата не бива да се оставя храна, която да я изкушава. Сложете и преграда по пътя към масата -неща, които тя не харесва от рода на шумящо фолио или съд с вода. Трябват ви две седмици, докато писаната привикне с новия ред. След това е лесно да отучим котката да се качва на масата. Бъдете търпеливи и настоятелни и ще постигнете успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати