miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Дневна доза храна за котки

Дневна доза храна за котки

Бременна котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Когато отглеждаме котка, най-важният въпрос, който застава пред нас, е как да храним правилно своя домашен любимец? За да бъде здраво и жизнено, котето се нуждае от пълноценна храна, богата на витамини, минерали и необходимите на организма му хранителни вещества. След направени изследвания върху диви животни, които се радват на отлично здраве, е установена и дневната доза за домашна котка.

Добре е тази дневна дажба да съдържа около 20% мазнини, около 40% белтъчини, около 30% въглехидрати. Мненията на отделните специалисти на съвпадат напълно, но общо е виждането, че в порциите котешка храна на ден рибата и месото трябва да заемат 2/3 от общата храна.

Това е напълно обяснимо. Котката е месоядно животно и се нуждае от животински протеини. Нейният организъм не асимилира добре продукти, съдържащи въглехидрати, ако не са добре обработени термично и включени като допълнение към менюто от месо.

Количества на основните храни в менюто на котката

За котките най-подходящо е да се хранят с телешко, говеждо и пилешко месо, както и риба. Овчето и свинското също могат да присъстват в дневните доза храна за котки, след като е отстранено тлъстото месо по тях.

Месото и месните продукти при възрастни котки е добре да са около 100-120 грама на ден. Количеството на смлените зеленчуци трябва да е в рамките на 50-60 грама. Рибеното масло е важна съставка на дневната доза храна за котки, но в малки количества. Млякото и млечните продукти също са важна съставка на храната и могат да достигнат до около 50-60 грама.

Необходимите витамини и минерали за котката

Витамините са много важни за нормалното развитие на котката и затова трябва да се включват в дневното меню храни, които ги осигуряват. Изключение прави само витамин С, който се набавя в организма на котката чрез процесите на обмяната.

Витамин А е необходим в големи дози, витамините от комплекс В също са важни - за поддържане на централната нервна система, а котешката трева съдържа витамин В9, който не се набавя с храната, затова котките обичат да ядат тази трева.

Добре е за домашната котка да се купува кутия котешка трева. По козината на котката се съдържат също витамини и микроелементи, които тя облизва всеки ден по време на тоалета си и затова не е добре да се отмиват тези вещества с често къпане на котката.

Калций и фосфор трябва да присъстват в дневната доза храна за котки, солта също е нужна и се приема също с дневната доза храна. При липса на калций или дефицит на фосфор в храната, котката ще получава често фрактури.

Необходими калории на ден за котката

Бременна котка

Храната доставя на организма на котката необходимата енергия, която се измерва в калории. Доставените чрез храната калории трябва да компенсират изразходваните с функциите на организма и физическите усилия, които котката прави с играта и движението.

Ако се постигне равновесие между получени и изразходвани калории, котката е в добро здраве и с нормално тегло. При лошо хранене тя отслабва, защото не може да възстанови загубите на мазнини и протеини. Женските котки се нуждаят дневно от около 200-250 калории, а мъжките котки от около 300 калории.

Все пак това са приблизителни цифри, защото всичко зависи от активността на животните. Според някои изследователи на котешкото хранене, необходими са 100 калории на ден на килограм тегло. В сметката влизат и породата, възрастта, общото състояние на котката.

Дневната доза храна за котки се движи в границите на 150-320 грама. По време на растежа малките котета изразходват много енергия и им е нужна повече храна. Това важи и за майките, които кърмят, както и за бременна котка. За балансирано хранене трябва да се преценява количеството калории от всяка храна и на тази база могат да се правят различни комбинации от храни.

Колко пъти на ден се храни котката?

Цялото необходимо количество храна за ден котката приема основно 2 пъти дневно. Добре е самото хранене на котка да става сутрин и вечер, когато е времето за лов в естествената среда на животното. Това е условно, тъй като котките похапват и през останалото време по малко, ако храната им бъде оставена на разположение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lyubomir
Lyubomir
11.01.2019 17:20
Инрересна новина.
0
0