Хранене на домашния любимец: Суха или мокра храна да избера?

Хранене на кота и куче

Храните за котки и кучета най-общо са разделени в две категории – сухи (гранули) и мокри (консерви, паучове). Обикновено повечето стопани на домашни любимци избират първия вариант, тъй като гранулите са по-евтини, съхраняват се по-лесно и не изискват предварително вадене от хладилника, какъвто е случаят с консервите например. Освен това сухите храни са важни за зъбите на кучетата и котките.

Консервираните храни, от своя страна са по-скъпи и трудни за съхранение. Ако оставите такова лакомство в купичката на любимеца си за цял ден, има опасност да се развали.

Затова и гранулите са по-предпочитано решение. Но дали даването основно на суха храна е най-здравословното решение за вашия любимец?

Със сигурност не! Мократа храна също е от голямо значение за кучетата и котките. Тя е важна за развитието на силни мускули и кости. Освен това заради наличието на вода е полезна за бъбреците и отделителната система.

Според ветеринарните специалисти, за да бъде менюто на вашия питомец оптимално здравословно, то трябва да включва както суха, така и мокра храна. Например сутрин можете да давате на животинчето мокра храна, а вечер гранули.

Гранули

Разбира се, не бива да забравяме, че всяко животно има своите особености и храната трябва да е съобразена с неговия пол, активност, възраст и здравословни показатели. Затова, преди да съставите меню за кучето или котката си, е добре да се консултирате с ветеринар, който да ви даде индивидуални съвети. Така ще сте сигурни, че правите най-доброто за своя домашен любимец.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати