Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Мъркащата котка заздравява костите на стопанина

Мъркащата котка заздравява костите на стопанина

Нина НордНина Норд
Джедай
22529

Когато котката мърка и лежи върху стопанина си, това действа добре не само на психиката му, тъй като мъркането има успокояващ ефект. Вибрациите от мъркането на котката действат положително върху костите и при наличие на травми и пукнатини лечебният ефект е доста сериозен.

Котките най-често мъркат, защото са доволни. Тяхното мъркане, което варира между 20 и 140 херца, спомага за преодоляването и на други здравословни проблеми - травми и разтегляния на сухожилията, намалява отоци и влияе добре върху болезнени участъци от тялото. При затруднено дишане мъркането също е много полезно.

Звуковите вълни, които произвеждат котките по време на мъркането, има оздравителен ефект както върху тях самите, така и върху стопаните им, ако са до тях или са ги взели в скута си. Често котките лягат на болезненото място и след малко то престава изобщо да боли, след като са помъркали известно време.

Рекордът за най-силно мъркане принадлежи на котарака Мерлин, който живее в югозападна Англия. Мерлин е бил в приют и е осиновен от Трейси Уестуд и дъщеря и. Двете жени били изненадани от силата на мъркането на котарака, защото звуците, които издава, заглушавали телевизионните предавания, които гледали.

След изследвания се оказало, че Мерлин издава при мъркане звуци, които се равняват на 100 децибела, което може да се сравни със звука на работеща съдомиялна. Мерлин бил записан в книгата на рекордите Гинес като най-силно мъркащият котарак в целия свят и досега рекордът му не е бит. Нормалното мъркане е със сила около 25 децибела.

А за да почувстват терапевтичния ефект от мъркането на котките, в Япония хората често прибягват до услугите на така наречените котешки кафенета. Първото котешко кафене е отворило врати през 1998 година и оттогава традицията се поддържа от десетки подобни заведения.

В тях клиентите могат да държат котките в скута си, да ги галят, да играят с тях и да им се радват по време на престоя си. В котешко кафене може да се влезе само с предварителна резервация, а тъй като интересът е огромен, записванията стават за месеци напред.

В Санкт Петербург, Русия, също работят котешки кафенета и интереса към тях също е изключително голям, затова и записванията са за няколко месеца напред. Котешко кафене има и във Виена, а също така и в Будапеща, Мюнхен и в няколко английски града. В Париж работи кафене, в което клиентите се наслаждават на компанията на девет дресирани котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати