miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как виждат котките?

Как виждат котките?

Котешко зрение
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Питали ли сте се, когато вашата котка за пореден път пощурее и започне да гони слънчеви зайчета, лазарени петна или просто скача с неподправен хищнически инстикт по краката ви, какво точно вижда?

Любовта на котките към преследване, гонене и драскане на всякакви одушевени и неодушевени предмети може да се корени в ловния им инстинкт, но също има много общо и с уникалната им визия.

Пухкавите ни любимци имат по-широко зрително поле – около 200 градуса, в сравнение с 180-градусовия изглед на хората. Котките също имат много по-развито периферно зрение.

Зрението на котките е с около 30 пъти по-мощно от това на човека. Макар и да спят през по-голямата част от денонощието, те са активни и през деня, и през нощта. Точно и затова се нуждаят от добро нощно виждане. Очите им имат шест до осем пъти повече пръчковидни клетки, които са по-чувствителни към слаба светлина, отколкото хората. Тези пръчковидни клетки са по-чувствителни към слаба светлина, което означава, че могат да усетят движението в тъмнината.

Котешко зрение

Освен това елипсовидната форма на очите на котките и по-големите роговици и тапет (слой от тъкан, който може да отразява светлината обратно на ретината и помага да се събере повече светлина) дават на котките невероятната способност да виждат в мрака.

Котките виждат и цветове, но единствено в тази област хората ги превъзхождат. Човешката ретина е много по-развита, отколкото котешката. Очите ни улавят много повече дневна светлина, което ни позволява да виждаме много повече цветове. Докато котките също имат три вида цветни рецепторни конуси в очите, при тях липсват богатството и наситеността на цветовете в сравнение с хората. Котките виждат сиво, синьо и бледо зелено.

Котешко зрение

Котките не могат да виждат надалеч, нито пък на много близо. Те са най-добри във фокусирането на предмети, които са на не повече от 6 метра от тях. Любимците нямат необходимите мускули, за да променят формата на очните си лещи, така че не могат да виждат нещата, които са непосредствено пред тях.

Природата им е помогнала да се справят с този проблем, като им е дала мустаци. Ако даден обект е твърде близо до устата на котката, тя ще разчита на мустаците си да го види вместо на очите си. Точно и заради това, ако прилепите една играчка точно пред лицето на любимеца си, на вашия котешки приятел ще са му необходими две-три секунди да осъзнае това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати