Как да социализираме котката

Социализиране на котка

Социализацията на котката представлява постепенното ѝ привикване към хора, други животни и домашната среда. Признаците за липса на социализация са недоверие, агресия, страх, плахост.

Причината, поради която е добре да социализираме котето си отрано, са по-добрата му гъвкавост спрямо промени в средата, подобряване на взаимоотношенията стопанин-домашен любимец, изграждане на доверие и любов у дома.

Особено важно е да подготвите пухчето си за срещата с малки деца, ако очаквате или имате такива, за да предотвратите евентуални наранявания.

Когато избираме котка, трябва да търсим приятелски настроените, екстровертни индивиди – те ще са най-лесни за социализация. По-старите животни, разбира се, ще изискват повече време за привикване, но задачата не е невъзможна.

Осиновяването на две котенца, вместо едно, спомага неимоверно за дисциплината им. Така няма да се чувстват самотно, когато не сте наоколо, и следователно няма да се впуснат в разрушаване на покъщнината, което често е резултат от скука.

Обикновено служителите на приюти са запознати с тази тенденция и обособяват двойки от котенца, за които условието е да се осиновят заедно.

Успехът от социализацията варира между отделните индивиди (най-бързо тя се случва за котенца до 9 седмици), но не се притеснявайте – не отнема болезнено много време.

Смята се, че отделянето на дори 15 минути на ден са достатъчни за постепенното изграждане на доверие. Освен директно ангажиране с животното социализацията включва излагането и на странични фактори – миризми, гледки, звуци, както и новото местообитание (жилището или офиса).

Как протича социализацията?

Социализиране на котка

1. Докосвания

Недобре социализираната котка изпитва съмнение и страх към хората, които експресира чрез хапане и драскане. Привикването ѝ към докосването от човешка ръка е първата стъпка, когато се опитвате да покажете на животното, че нищо лошо няма да му се случи.

За начало, започнете бавно от регионите от тялото на котката, които тя позволява да бъдат докосвани – горната част на главата например. След това вземете писаната и я задръжте в себе си, пипнете крачетата, коремчето, гърба, опашката. Комбинирайте всяко погалване с нежни думи, изговорени меко и тихо. В случай че забележите безпокойство, върнете котето на земята и го оставете на мира.

Когато по време на игра писаната проявява грубости – хапане и драскане, опитайте да ги преустановите с нежно Не, след което да я оставите на земята. След всяка такава сесия на докосване наградете животното.

Добре е опитите за докосване да се осъществяват няколко пъти дневно и с времето да се удължават с цел изграждане на максимум комфорт на котето. Ангажирайте ноктите и зъбите с напредване на времето, за да спомогнете бъдещите манипулации върху тях при следващото ходене до ветеринаря.

Не прибягвайте до викане и физически разправи с котката си – това ще разруши моста на доверие между вас и в нея ще се наместят добре познатия страх от хора.

2. Игра

Бидейки естествени хищници в природата, котките притежават инстинкт за преследване и убиване, независимо дали мишката е истинска или просто играчка. Пробвайте различни играчки и разберете кой тип е любим на вашето коте, за да се забавлявате максимално.

Опитайте се да играете с животинчето няколко пъти дневно, за да може то да изхарчи хищническата си енергия в правилна посока – а не върху вашите крака или покъщнина. Приключете с Не всяка игра, ако животинчето започне да атакува вас, вместо играчката.

Социализиране на котка

3. Срещи с непознати

Бъдете сигурни, че котката ви има доверие напълно, преди да включите и други хора в нейния живот. Убедете се, че вашите познати ще се отнасят с животинчето по правилния начин, говорейки тихо и спокойно.

Освен с хора можете да опитате срещи с други животни – особено ако смятате да инициирате съжителство на няколко четириноги в дома си. Започнете с представяне на двете животни индиректно – чрез миризмите им. Продължете с кратки срещи в общото помещение, докато вие присъствате там.

Наблюдавайте дали двете животни са спокойни едно към друго. Ако забележите страх или агресия, прекратете срещата и повтаряйте кратките виждания, докато не се увенчае начинанието с успех. Никога не пресилвайте нещата – дайте време на котето да свикне с новите запознанства.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати