miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките маркират стопанина си с аромат

Котките маркират стопанина си с аромат

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Котките маркират стопанина си с аромат
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Котките имат силно развито собственическо чувство и за тях е важно да маркират по някакъв начин стопанина си, за да може той постоянно да се сеща за тях, а другите котки да разбират, че този човек вече е зает. Най-лесно за котката е да маркира стопанина си чрез аромат.

Миризмите са най-важният инструмент, който използват котките в общуването си с хората. Най-важните аромати, с които котката ви общува с вас, са тези, които дори не можете да уловите, ако специално се опитате да ги разпознаете с помощта на носа си.

Обонянието на хората е доста по-примитивно в сравнение с това на котките, затова няма как дори да ви хрумне, че любимката ви е успяла да ви маркира като своя собственост.

За да осъществи маркирането, котката използва специални жлези, които се намират върху брадичката им, челото и устните им. Тези жлези отделят специална миризма, която остава върху вас дълго време. За да се случи това, котката се търка във вас съвсем леко и оставя ароматен отпечатък върху тялото и дрехите ви.

Когато се върнете след дълго отсъствие, котката ви ще се опита да търка муцунката си във вас. Това се случва и когато се събудите - по този начин котката се опитва да ви поздрави. Котката се търка в краката ви, като максимално се притиска към тях, за да се опита да остави възможно по-наситена миризма.

Котките маркират стопанина си с аромат

Своя аромат котката успява да остави по вас и при незабележими жестове, които приемате за подушване с нослето на котката - но в това време тя много внимателно ви докосва с устни и с език, като оставя миризмата си върху вашата кожа.

Като резултат вие получавате цял комплекс от миризми, които незабелязано ви придружават навсякъде, Котките смятат, че като ги галите, вие се опитвате да ги маркирате с помощта на вашата миризма.

Друг начин котката да ви маркира с миризма е доста неприятен - с одраскване. Понякога се случва котката да ви нападне без повод, като леко одрасква ръцете или краката ви.

Това не е просто игра, по този начин котката оставя своя аромат, който се отделя от специални жлези на възглавничките на лапите й. Забележете, че през деня котката прокарва лапите си по много предмети, особено такива, които използвате често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest