Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките спят толкова много

Защо котките спят толкова много

Нина НордНина Норд
Джедай
22529

Някои стопани на котки се притесняват, че любимците им спят почти денонощно, но в това няма абсолютни никакъв повод за притеснения. Нормално е за котките да спят около 16 часа на денонощие. Някои котки предпочитат да прекарат в дрямка и останалите 8 часа, като от време на време се разсънват, за да хапнат и да поиграят.

За котките сънят е много важен, той им осигурява възстановяване на силите и добро функциониране на тялото и най-вече на нервната система. Ако котката спи малко, тя ще се превърне в агресивно и раздразнително животно и дори може да развие болест на нервната система.

Колкото и да е странно, дори когато спи, котката получава достатъчно много информация от заобикалящия я свят. Фазите на съня на котката се редуват - дълбок и повърхностен сън.

Това лесно може да бъде забелязано по потрепването на лапите и мустачките на котката, по мърдането на ушите ѝ. Каквото и да се случва наоколо, мозъкът на котката е активен и тя постоянно е нащрек, това е вроден инстинкт, който я предпазва от евентуално нападение.

Никога не трябва да се опитвате да дръпнете спяща котка за опашката - тя ще се събуди за части от секундата и може да ви нападне.

Смята се, че ако избутате спяща котка от креслото или леглото, за да седнете или легнете на нейното място, това ще се отрази на кармата ви. На практика обаче не е така, тъй като спящата котка при преместването дори не се разсънва много и бързо си намира ново местенце, където да задреме.

Имайте предвид, че котката ви предпочита да спи на място, което е ваше и е пропито с вашата миризма - така тя се чувства по-сигурна. Обикновено котката се събужда още преди да я преместите и няма да се обиди, защото е изгонена от мястото, където е спала.

Често котката предпочита да спи до стопанина си или върху него. Но ако изгоните котката от креслото, за да седне ваш гост, котката ще застане далече от него, но ще го държи под око. Никога не бутайте грубо котката, за да я преместите. Направете го внимателно - това са деликатни създания и при по-грубо отношение може да пострадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати